Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

Jak vaří Evropa: Rakouská klasika dort Sachr!

Fotografie
1. září 2010 | 11:25

Cestujete prstem po mapě a ráda byste ochutnala cizokrajné speciality? V prázdninovém seriálu vám přiblížíme atmosféru kuchyní zemí Evropské unie.

Sachr dort

Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 50 minut


Budete potřebovat (na jednu dortovou formu):

na těsto:
130 g másla
110 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
6 vajec
130 g čokolády na vaření
110 g cukru krystal
130 g hladké mouky
máslo na vymazání formy
meruňkový džem na potření

na polevu:

125 ml vody
300 g cukru krystal
250 g hořké čokolády

Postup:

1. Nechte rozpustit čokoládu v horké lázni. Máslo utřete s cukrem a postupně přimíchávejte žloutky a rozpuštěnou čokoládu.

2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte cukr a postupně přidávejte mouku. Směs vlijte do vymaštěné formy a pečte přibližně 50 minut.

3. Vychladlý korpus podélně rozřízněte a spodní část natřete meruňkovým džemem, poté přiklopte vrchním dílem.

4. Pak svařte vodu s cukrem a počkejte, až vychladne. Čokoládu rozpusťte, přidejte k ní sladkou vodu, vznikne tak hustá glazura. Takto připravenou polevou polijte dort, pokryjte i boční strany. Nechte vychladnout, podávejte se šlehačkou.

Autor: red, amp