Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak vaří Evropa: Španělská rýžová paella

30. června 2010 | 17:59

SERIÁL: V dnešním pokračování letního seriálu, který představí typická jídla kuchyní EU. První zemí je ohnivé Španělsko. Po tortille ochtnejte tradiční paellu z rýže, kuřecího a krevet.

Potřebujete:

400 g kulaté rýže
6 garnátů nebo 300 g krevet
6 spodních kuřecích stehen
1 l očištěných a tepelně upravených krevet
2 červené papriky
3 masitá oloupaná rajčata
300 g hrášku
2 šalotky
2 stroužky česneku
špetku šafránu
sůl
pepř
1,2 l kuřecího vývaru
olivový olej

Autor: shutterstock.com

Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm kuřecí stehna, vyjměte je a do výpeku dejte nakrájenou šalotku, česnek a smažte dozlatova. Přisypte rýži a opékejte, opepřete, osolte, přidejte šafrán a důkladně promíchejte. Vsypejte nakrájenou papriku, osminky rajčat a hrášek. Opět promíchejte, zalijte 900 ml vývaru, vložte osmažená stehna, přiveďte k varu a pak vařte odkryté 10 minut na mírném ohni. Pokud se tekutina vsákla do rýže, přilijte ještě zbývající vývar. Navrch dejte garnáty, mušle a ještě duste asi 5 až 10 minut.

Autor: vl, lap