Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Zataženo, déšť 5°C

Grilování hvězd: Panenka Kluka v akci Ondřeje Slaniny

Fotografie
6. května 2010 | 14:07

Ondřej Slanina je jeden z páru Kluků v akci; ve své době maximálně úspěšného televizního kurzu vaření. Pětadvacetiletý Ondřej vede několik restaurací, např. v Chateau St. Havel v Praze. Tento nadějný kuchař je obrazně na půl cesty mezi Babicou a Pohlreichem či Riddim.

Kuchyň Slaniny je příjemně jednoduchá. Její prezentace lidově žoviální. Každý porozumí. To platí i pro jeho prohlášení na téma grilování: „S jarem se nám zapalují lejtka a taky grily, takže pěkně v přírodě můžete připravit perfektní večeři pro přátele. V grilu můžete upéct kus masa, chleba, buchtu a dokonce i udit ryby – pomocí hoblin. Jen je nutné hobliny předem navlhčit. Na to nikdy nezapomínejte, nebo vám večeře shoří jako jednou mně.“

Grilovaná vepřová panenka v křenové marinádě Ondřeje Slaniny

220 g vepřové panenky v celku
2 stroužky česneku
polévková lžíce křenu
polévková lžíce pikantní hořčice
polévková lžíce rajského protlaku
2 polévkové lžíce oleje

Na přílohu

větší rajče
velká brambora
čajová lžička másla

Česnek s křenem nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme hořčici, rajský protlak, část oleje a vše vymícháme.. Očištěné maso osolíme, opepříme a vložíme do marinády. Necháme minimálně 4 hodiny v chladničce odležet. Omytou bramboru ve slupce uvaříme do poloměkka. Dáme vychladnout. Poté ji podélně rozkrojíme a vyplníme vnitřek kouskem másla. Osolíme, opepříme, zase spojíme a zabalíme do alobalu.

Rajče rozřízneme na půl, odkrojíme patky, ochutíme pepřem, solí a potřeme z obou stran olejem. Vše společně grilujeme. Maso by mělo být středně propečené. Čerstvé bylinky k němu jsou žádoucí.

Autor: red