Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Síla olivového oleje

Každý druh oliv má svojí charakteristickou vůni a chuť.
16. prosince 2008 | 08:44

O tom, že je olivový olej zdravý, snad nikdo nepochybuje. Myslete ale na to, že nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty obsahují jen opravdu kvalitní druhy.

Není důležité, jestli olivový olej pochází z Itálie, Španělska nebo Řecka. Laciný se liší od kvalitního především vůní. Nekvalitní olej připomíná pach přezrálých oliv nebo másla. Kvalitní "extra virgin" voní příjemně po čerstvých olivách, trávě nebo artyčocích. Podle druhu je jeho chuť jemně nahořklá až ostrá.

Jedinečný pro zdraví
Ne nadarmo se olivovému oleji říká tekuté zlato. Olivový olej je cenný pro obsah antioxidantů, minerálů (zejména draslíku) A VITAMINŮ A, D a E. Je dokázáno, že konzumace olivového oleje snižuje hladinu "špatného" cholesterolu, působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, zlepšuje metabolismus diabetiků a přispívá ke správnému fungování střevního systému a dobrému trávení. Pomáhá snižovat riziko srdečního infarktu i mozkové mrtvice, ale také rakoviny prsu nebo tlustého střeva.

Olivový olej nejen do salátů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

DRUHY OLIVOVÝCH OLEJŮ

Extra virgin olivový olej se lisuje za studena z oliv nejvyšší kvality, bez chemických úprav s kyselostí do 0,8 procenta. Má silnou ovocnou chuť a vůni, je lepkavý, zelený a někdy bývá neprůhledný. Je vhodný zejména pro studenou kuchyni.

Virgin se vyrábí ze zralejších oliv nižší kvality. Má jemnější chuť a obvykle žlutou barvu. Je vhodnější k vaření, protože se dobře zahřívá a je o hodně lacinější. Může být i čtyřikrát kyselejší než extra virgin olej.

Čistý olivový olej je nejznámější. Je z oliv nižší kvality a zbytků dužin jiných olejů. Dále se rafinuje a upravuje chemickou cestou. Čistý olivový olej se může zahřívat až do teploty 200 stupňů C, proto je vhodný pro jakoukoli tepelnou úpravu.

Olivový olej
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Skladování oleje
Olivový olej uchovávejte při pokojové teplotě (18– 25 stupňů C), měl by být chráněný před světlem. Není vhodný k uchování v lednici, protože extra panenský olej díky přítomné vodě po ochlazení houstne na emulzi a před použitím se musí opět zahřát na normální teplotu. Ideální je kupovat menší množství oleje a používat ho co nejčerstvější. Maximální doba jeho skladování je jeden rok.

Autor: pod, vin
Klíčová slova: bpž;bpz;olej;olivový olej;
Související články