NÁKUP
Při nákupu potravin postupujte následovně: ty, které podléhají rychle zkáze, dávejte do košíku nebo do nákupního vozíku jako poslední. Platí to zejména pro mražené výrobky, které je dobré nevystavovat vyšším teplotám. Pokud se totiž v obchodě zdržíte déle, hrozí nebezpečí, že se částečně rozmrazí, což není žádoucí.
* Na nákup mražených výrobků se vyplatí vzít si s sebou termotašku. Speciální tašky na mražené produkty lze většinou koupit i v supermarketu.
* Důležité je všímat si uvedeného data spotřeby, případně data minimální trvanlivosti. Pokud uvedené datum již minulo, výrobek si neberte.
* Při nákupu výrobků citlivých na otlak (ovoce, zejména, bobuloviny, salát) je ukládejte do tašky tak, aby se nepomačkaly. Jinak se rychle zkazí.
* Potraviny je vhodné nakoupit a co nejdříve přenést domů, aby byl proces chlazení přerušen jenom na co nejkratší dobu.
USKLADNĚNÍ
Většina potravin patří do lednice, aby zůstaly čerstvé. Měly by být dobře zabalené, aby nevysychaly, neuvolňovaly pachy, a neměnily se tak jejich chuťové i kvalitativní vlastnosti.
* Maso a drůbež uskladňujte 1 až 2 dny na chladném místě. Patří do lednice do přihrádek nad zásuvkami na zeleninu. Totéž platí pro ryby. Rybí maso ale musíte tepelně zpracovat nejpozději následující den.
* Ovoce a zelenina (kromě odrůd citlivých na chlad) se uskladňují v zásuvkách na zeleninu, nejlépe odděleně. Salát a bylinky můžete zavinout do vlhké utěrky. I chléb byste měla ve vlhkém a teplém prostředí uchovávat zabalený v utěrce, aby neplesnivěl, nebo ho můžete zmrazit.