Nakupujeme potraviny | Pro ženy | Blesk.cz

Nakupujeme potraviny

17. září 2008 | 13:50

Při nákupu masa, ryb, ovoce a zeleniny buďte obzvlášť ostražití. Jen tak předejdete nepříjemnému zklamání. Ale i kvalitní potraviny potřebují správné uskladnění.

NÁKUP

Při nákupu potravin postupujte následovně: ty, které podléhají rychle zkáze, dávejte do košíku nebo do nákupního vozíku jako poslední. Platí to zejména pro mražené výrobky, které je dobré nevystavovat vyšším teplotám. Pokud se totiž v obchodě zdržíte déle, hrozí nebezpečí, že se částečně rozmrazí, což není žádoucí.

* Na nákup mražených výrobků se vyplatí vzít si s sebou termotašku. Speciální tašky na mražené produkty lze většinou koupit i v supermarketu.

* Důležité je všímat si uvedeného data spotřeby, případně data minimální trvanlivosti. Pokud uvedené datum již minulo, výrobek si neberte.

* Při nákupu výrobků citlivých na otlak (ovoce, zejména, bobuloviny, salát) je ukládejte do tašky tak, aby se nepomačkaly. Jinak se rychle zkazí.

* Potraviny je vhodné nakoupit a co nejdříve přenést domů, aby byl proces chlazení přerušen jenom na co nejkratší dobu.

 

Při nákupu masa, ryb, ovoce a zeleniny buďte obzvlášť ostražitá.
Při nákupu masa, ryb, ovoce a zeleniny buďte obzvlášť ostražitá.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM


USKLADNĚNÍ

Většina potravin patří do lednice, aby zůstaly čerstvé. Měly by být dobře zabalené, aby nevysychaly, neuvolňovaly pachy, a neměnily se tak jejich chuťové i kvalitativní vlastnosti.

* Maso a drůbež uskladňujte 1 až 2 dny na chladném místě. Patří do lednice do přihrádek nad zásuvkami na zeleninu. Totéž platí pro ryby. Rybí maso ale musíte tepelně zpracovat nejpozději následující den.

* Ovoce a zelenina (kromě odrůd citlivých na chlad) se uskladňují v zásuvkách na zeleninu, nejlépe odděleně. Salát a bylinky můžete zavinout do vlhké utěrky. I chléb byste měla ve vlhkém a teplém prostředí uchovávat zabalený v utěrce, aby neplesnivěl, nebo ho můžete zmrazit.

Autor: Ladislava Protivanská