Každý druh potravin snese jinou dobu zmrazení. Po uplynutí této doby může být k nepotřebě – po rozmrazení většinou změní barvu, strukturu nebo se už nedočkáte žádné chuti… Blesk má pro vás přehled toho, co si v jednotlivých případech můžete dovolit.
SBÍRKA ZÁKONŮ LEDOVÉHO KRÁLOVSTVÍ:
Maso
● Maso musí být při mražení čerstvé.
● Tuk je třeba z masa odstranit, zkracuje dobu skladovatelnosti.
● Balíček masa vcelku nesmí při mražení překročit váhu 2 kg.
● Při balení masa na mražení je třeba odstranit z balíčku všechen vzduch, ten maso vysušuje a spálí – poznáte podle šedavých skvrn. Také to způsobuje ztrátu vůně a chuti.
● Mleté maso lze zmrazovat jako jeden kus, ale je lepší si vyrobit plátky, které proložíte potravinovou fólií nebo je dáte do igelitových sáčků vhodných do mrazáku.
● Po rozmrazení se již znovu nesmí zmrazovat, ani dlouho nechat bez tepelné úpravy.
Hotová jídla
● Většina sladkých jídel, jako kynuté knedlíky i kynuté těsto, lze zamrazovat i v syrovém stavu.
● Při přípravě jídel na zmražení používejte co nejméně tuku.
● Těstoviny, rýže, pudink, vejce natvrdo a brambory se do mrazáku nemají dávat vůbec.
Houby
● Musíte je na zamrazení očistit, nahrubo nakrájet a povařit pět až deset minut v mírně osolené vodě. Poté scedit a po odkapání naporcovat do mikrotenových sáčků. Povařením se zničí naprostá většina bakterií a plísní, které jsou na houbách vždy přítomny.
Rozmrazování
● Maso je ideální rozmrazovat v chladničce během 12–24 hodin podle velikosti kusu. Nemáte-li dost času, pak při pokojové teplotě nebo můžeme zabalený kousek ponořit do vlažné vody.
JAK DLOHOU VYDRŽÍ POTRAVINY ZMRAŽENÉ?
syrové maso vepřové a telecí: 6–9 měsíců
hovězí maso syrové: 12 měsíců
ovoce, zelenina: 8–12 měsíců
chléb a rohlíky: 3–6 měsíců
syrové koláče: 3–6 týdnů
pečené koláče: 6 měsíců
výrobky z listového těsta: 2–3 měsíce
slanina: 1 měsíc
šunka: 2 měsíce
houby: 12 měsíců
dorty: 2–4 měsíce
kuře syrové: 12–18 měsíců
karbanátky, roštěnky nebo pečená ryba: 1–3 měsíce
špagety,lasagne, polévky, plněné papriky nebo briošky: 2–4 měsíce