Sobota 19. září 2020
Svátek slaví Zita, zítra Oleg
Polojasno 20°C

Zelný závin s vepřovým masem

7. října 2009 | 14:52

Doba přípravy: asi 90 minut (+ 1 hodina odstavení těsta), doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat:

na těsto:
1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
čtvrt lžičky soli
1 malé vejce
1 a půl lžíce oleje
olej na potření těsta
mouku na poprášení válu
čtvrt hrnku vody

na plnění:

2 hrnky kysaného zelí
půl hrnku prorostlého špeku nakrájeného na kostičky
2 cibule
1 stroužek česneku
350 g vepřového masa
2 lžíce másla
sůl
pepř
lžíci sekané petrželky
1 žloutek

Postup:

1. Mouku, sůl, vejce, olej a vodu zpracujte na těsto. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu vody. Hmotu zformujte do koule, potřete olejem a nechte 60 minut v klidu.

2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Opečte špek a dejte ho na stranu.

3. Vepřové maso nakrájejte na větší kousky a potřete máslem a výpekem ze špeku. Osolte a opepřete.

4. Nakrájenou cibulku a česnek osmažte a smíchejte s petrželkou, masem, špekem a zelím.

5. Rozpalte troubu na 200 °C, těsto rozválejte na pomoučněném válu na tenký obdélník.

6. Na těsto dejte směs masa a zelí, okraje nechte volné. Rozmíchejte vaječný žloutek s trochou vody a směsí potřete kraje těsta, přeložte je přes náplň a následně (s pomocí papíru) těsto srolujte a vytvořte závin.

7. Dejte ho na plech s pečicím papírem a vložte do středně rozpálené trouby (horkovzdušnou troubu rozpalte na 180 °C) pečte asi 30 minut.

Autor: připravila: duš
Diskuse ke článku
.
Související články