Budete potřebovat:
na těsto:
1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky
čtvrt lžičky soli
1 malé vejce
1 a půl lžíce oleje
olej na potření těsta
mouku na poprášení válu
čtvrt hrnku vody
na plnění:
2 hrnky kysaného zelí
půl hrnku prorostlého špeku nakrájeného na kostičky
2 cibule
1 stroužek česneku
350 g vepřového masa
2 lžíce másla
sůl
pepř
lžíci sekané petrželky
1 žloutek
Postup:
1. Mouku, sůl, vejce, olej a vodu zpracujte na těsto. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu vody. Hmotu zformujte do koule, potřete olejem a nechte 60 minut v klidu.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Opečte špek a dejte ho na stranu.
3. Vepřové maso nakrájejte na větší kousky a potřete máslem a výpekem ze špeku. Osolte a opepřete.
4. Nakrájenou cibulku a česnek osmažte a smíchejte s petrželkou, masem, špekem a zelím.
5. Rozpalte troubu na 200 °C, těsto rozválejte na pomoučněném válu na tenký obdélník.
6. Na těsto dejte směs masa a zelí, okraje nechte volné. Rozmíchejte vaječný žloutek s trochou vody a směsí potřete kraje těsta, přeložte je přes náplň a následně (s pomocí papíru) těsto srolujte a vytvořte závin.
7. Dejte ho na plech s pečicím papírem a vložte do středně rozpálené trouby (horkovzdušnou troubu rozpalte na 180 °C) pečte asi 30 minut.