DROBENKY
Připravíte je jednoduše smícháním surovin, rozdělíte je na předem připravený koláč a upečete.
Klasická
200 g polohrubé mouky, 100 g másla a 100 g cukru moučky nebo 50 g hrubé mouky, 50 g rostlinného tuku a 50 g cukru krystal
Aromatická
175 g polohrubé mouky, 100 g másla, 75 g hnědého cukru, 1 lžičku mleté skořice, nastrouhanou kůru z 1 citronu
Mandlovo – skořicová
6 lžic strouhanky, 1 balíček skořicového cukru, 5 lžic mandlových lupínků
Vanilková
100 g polohrubé mouky, 200 g cukru moučky, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g rostlinného tuku nebo másla
Ořechová
100 g sekaných ořechů, 4 lžíce másla, půl balíčku vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krystal nebo 60 g studeného másla, 80 g cukru krystal, 40 g nastrouhaných mandlí
Celozrnná
80 g mletých vlašských ořechů, 70 g celozrnné mouky, 60 g hnědého cukru, 100 g rostlinného tuku
Medová
100g polohrubé mouky, 80 g másla, 4 lžíce medu
OMÁČKY A ŠLEHAČKY
Každou porci ovocného koláče můžete podávat s kopečkem lahodné ušlehané smetany nebo přelitou sladkou omáčkou.
Rybízová omáčka
450 g očištěného rybízu, 50 ml rumu a 100 g cukru krystal smíchejte a povařte asi 5 minut, propasírujte a nechte vychladnout.
Karamelová omáčka
200 g másla, 250 ml smetany na vaření, 220 g hnědého cukru a 4 lžíce koňaku svařte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Podávejte teplé nebo studené.
Vanilková šlehačka
2 kelímky smetany ke šlehání ušlehejte s 1 balíčkem vanilkového cukru, s 1 balíčkem ztužovače šlehačky a s dření z 1 vanilkového lusku.
Kokosová šlehačka
2 kelímky smetany krátce povařte s 3 lžícemi nastrouhaného kokosu a se 100 g cukru moučky, odstavte a nechte stát nejlépe přes noc. Kokosovou šlehačku potom sceďte a ušlehejte do polotuha..