To nejlepší na konec | Pro ženy | Blesk.cz

To nejlepší na konec

7. srpna 2008 | 12:20

Ovoce na křehkém těstě je vynikající samo o sobě, ale my vám ještě poradíme sladkou tečku na konec v podobě drobenky, ochucené šlehačky nebo omáčky.

DROBENKY

Připravíte je jednoduše smícháním surovin, rozdělíte je na předem připravený koláč a upečete.

Klasická
200 g polohrubé mouky, 100 g másla a 100 g cukru moučky nebo 50 g hrubé mouky, 50 g rostlinného tuku a 50 g cukru krystal

Aromatická
175 g polohrubé mouky, 100 g másla, 75 g hnědého cukru, 1 lžičku mleté skořice, nastrouhanou kůru z 1 citronu

Mandlovo – skořicová
6 lžic strouhanky, 1 balíček skořicového cukru, 5 lžic mandlových lupínků

Vanilková
100 g polohrubé mouky, 200 g cukru moučky, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g rostlinného tuku nebo másla

Ořechová
100 g sekaných ořechů, 4 lžíce másla, půl balíčku vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krystal nebo 60 g studeného másla, 80 g cukru krystal, 40 g nastrouhaných mandlí

Celozrnná
80 g mletých vlašských ořechů, 70 g celozrnné mouky, 60 g hnědého cukru, 100 g rostlinného tuku

Medová
100g polohrubé mouky, 80 g másla, 4 lžíce medu

Autor: archiv

OMÁČKY A ŠLEHAČKY

Každou porci ovocného koláče můžete podávat s kopečkem lahodné ušlehané smetany nebo přelitou sladkou omáčkou.

Rybízová omáčka
450 g očištěného rybízu, 50 ml rumu a 100 g cukru krystal smíchejte a povařte asi 5 minut, propasírujte a nechte vychladnout.

Karamelová omáčka
200 g másla, 250 ml smetany na vaření, 220 g hnědého cukru a 4 lžíce koňaku svařte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nezhoustne. Podávejte teplé nebo studené.

Vanilková šlehačka
2 kelímky smetany ke šlehání ušlehejte s 1 balíčkem vanilkového cukru, s 1 balíčkem ztužovače šlehačky a s dření z 1 vanilkového lusku.

Kokosová šlehačka
2 kelímky smetany krátce povařte s 3 lžícemi nastrouhaného kokosu a se 100 g cukru moučky, odstavte a nechte stát nejlépe přes noc. Kokosovou šlehačku potom sceďte a ušlehejte do polotuha..

Autor: lč, lap, vl
Související články