Čtvrtek 1. říjen 2020
Svátek slaví Igor, zítra Olívie
Oblačno, déšť 15°C

Jahody už jsou tady: Jahodové řezy

15. května 2006 | 10:00

Pochutnejte si s námi na receptech z jahod, které jsme pro vás tentokrát připravili

JAHODOVÉ ŘEZY S MÁKEM Doba přípravy: 40 minut. Doba pečení: 25 minut BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): na těsto: * 100 g Hery * 120 g cukru moučky * 1 vanilkový cukr * 1 skořicový cukr * 4 vejce * 100 g mletého máku * 70 g hladké mouky na krém: * 500 ml zakysané smetany * 250 ml smetany ke šlehání * 4 lžíce cukru moučky * 20 g želatiny v prášku * 1 lžíci citronové šťávy * 1 vanilkový cukr * 300 g čerstvých jahod na zdobení: * 200 g čerstvých jahod * 1 balíček červeného dortového želé Postup: Změklou Heru utřete do pěny se 30 g cukru moučky, s vanilkovým a skořicovým cukrem. Postupně přidávejte žloutky. Bílky ušlehejte s 90 g cukru na tuhý sníh. Ten po částech zlehka vmíchejte do žloutkové pěny. Nakonec do hmoty vmíchejte mletý mák a mouku. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25 minut ve vyhřáté troubě. Citronovou šťávu smíchejte s 50 ml vody a vsypejte do ní želatinu. Nechte ji asi 1 minutu bobtnat a pak rozpusťte želatinu ve vodní lázni. Zakysanou smetanu ochuťte vanilkovým cukrem a cukrem moučkou, vmíchejte do ní ušlehanou smetanu a jahody nakrájené na malé kousky. Jahodový krém rozetřete na vychladlý plát a dejte na 2-3 hodiny do ledničky. Na ztuhlý krém rozložte plátky jahod a přelijte je dortovým želé připraveným podle návodu na obalu.

Související články