Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zkusila jste biopotraviny? Bio není jen zrní

16. ledna 2006 | 10:00

Na trhu se objevila nová biokuchařk, která přináší inspiraci, co si uvařit

Minulé generace měly v biokvalitě všechno. Na trhu je sice dosta levných potravin, ale výčet "éček" obsažených v některých potravinách připomíná spíš telefonní seznam. Potraviny nesoucí značu bio jsou naopak výhradně přírodní. Nová biokuchařka přináší inspiraci, co si uvařit, níž bychom do sebe ládovali chemické konzerváty.


CIZRNA NA PAPRICE SE SMETANOVOU OMÁČKOU BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 ml vody nebo vývaru z cizrny * 250 ml sójové smetany * 200 g sušené cizrny nebo 1 plechovku biocizrny * 2 větší cibule nakrájené najemno * 1 polévkovou lžíci mleté papriky * 2 lžíce sezamového oleje * 1 větší pór nakrájený našikmo * granulovaný biobujón pro dochucení * citronovou šťávu Postup: Propláchnutou cizrnu namočte nejméně na 5 hodin. Pak cizrnu slijte, nasypejte do papiňáku a zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Luštěniny přiveďte k varu, přidejte trochu studené vody a opět přiveďte k varu. Nesolte. Po znovuuvedení do varu a vařte 35 až 40 minut. Bez tlakového hrnce vařte do změknutí asi 1,5 hodiny. Ve větším kastrolu orestujte na sezamovém oleji cibuli, papriku. Přilijte vývar a povařte doměkka. Mezitím rozmixujte polovinu cizrny s trochou cizrnového vývaru na hustou kaši. Ponorným mixérem rozmixujte i cibuli. Přidejte k ní rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny, pórek a krátce povařte. Pro krémovou konzistenci můžete přidat sójovou smetanu. Dochuťte citronovou šťávou a granulovaným zeleninovým bujónem.
MASOVÉ NUDLIČKY S PÓRKEM BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 400-500 g vepřové panenky v biokvalitě * 3 póry * 3 stroužky česneku * zázvor (na dva palce) * přírodní sójovou omáčku Postup: Maso nakrájejte na nudličky. Smažte je necelou minutu na rozpáleném oleji, pak slijte přebytečný olej. Můžete dát i méně oleje a maso na něm smažit asi 4 minuty. Ale ponořením do většího množství oleje se maso stáhne a bývá křehčí. Přidejte česnek, zázvor pokrájený na malé kostičky a bílou část pórku. Společně chvíli restujte. Nakonec přidejte zelenou část pórku a sójovou omáčku a ještě poduste, aby pór změkl. Pro zvýraznění zázvorové chuti přidejte lžičku citronové šťávy.
UZENÁ TOFU POMAZÁNKA BUDETE POTŘEBOVAT(pro 4 osoby): * 2 cibule nakrájené najemno * 1 balíček uzeného tofu (cca 150-200 g) * 80-100 ml vody podle velikosti tofu * sezamový olej * mořskou sůl na dochucení: * mleté oříšky nebo česnek * křen * chilli *čerstvé bylinky * sójovou omáčku Postup: Cibulku osmahněte ve větším množství rozehřátého oleje. Osolte. Rozlámejte tofu na menší kousky a přidejte k cibulce. Zalijte vodou nebo vývarem a společně povařte asi 5 minut. Ponorným mixérem směs tofu s cibulí a olejem rozmixujte přímo v hrnci. Můžete samozřejmě použít mixér. Během mixování ochutnejte. Pokud vám připadá pomazánka málo slaná nebo příliš tuhá, přidejte sójovou omáčku nebo trošku oleje. Pomazánku připravte v dostatečném předstihu, aby vychladla. Okořeňte podle chuti, uvedené přísady na dochucení můžete libovolně kombinovat, například ořechy s bylinkami. Recepty jsme pro vás vybrali z knihy "Biokuchařka Hanky Zemanové" nakladatelství Smart Press

Související články