Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Domácí chléb

Domácí chléb
9. října 2009 | 10:16

Doba přípravy: 50 minut, Doba kynutí: 60 minut, Doba pečení: 55 minut

Budete potřebovat na 1 bochník:

1 kg hladké mouky
1 kostku droždí
5 lžiček soli
3 lžičky octa
1 lžičku kmínu
1 lžičku cukru krystal
3 menší uvařené brambory
mouku na posypání válu
tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, 400 ml vody a cukru připravte kvásek. Nalijte ho do mísy k mouce, osolte, dochuťte kmínem, přilijte ocet a přidejte nastrouhané brambory. Vymíchejte hladké těsto a nechte na teplém místě vykynout.

2. Na pomoučeném válu rozválené těsto třikrát přeložte v intervalu patnácti minut. Potom vytvarujte bochník, který dejte na vymazaný plech a potřete ho vodou.

3. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte deset minut, pak teplotu stáhněte na minimum a pomalu dopékejte dalších 45 minut. Bochník vyjměte z trouby, opět potřete vodou a nechte vychladnout.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články