Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Švestkový dort s likérovou šlehačkou

5. října 2009 | 12:31

Doba přípravy: 45 minut, doba pečení: 20 minut

 

Budete potřebovat (na 12 kusů):

250 g hladké mouky
175 g cukru krupice
125 g másla
špetku soli
1 vejce
1 kg švestek
2 lžíce slivovice
30 g škrobové moučky
špetku mleté skořice
275 ml smetany ke šlehání
2 balíčky ztužovače šlehačky
3 lžíce vaječného likéru
50 g čokoládové polevy
tuk na vymazání formy

Postup:

1. Z mouky, 3 lžic cukru, nakrájeného másla, soli a vejce vypracujte těsto. Zabalte je do fólie a nechte půl hodiny proležet v lednici.

2. Koláčovou formu s průměrem 26 cm vymažte tukem. Troubu předehřejte. Dvě třetiny těsta rozválejte na kulatou placku; nejlépe vám to půjde, když těsto vložíte mezi dvě fólie.

3. Těsto přendejte do formy a na několika místech propíchněte vidličkou. Na těsto položte papír na pečení, posypejte fazolemi a pečte asi 20 minut.

4. Švestky omyjte, vypeckujte a několik minut povařte ve slivovici smíchané se 4 lžícemi vody a 100 g cukru. Škrobovou moučku smíchejte s trochou vody, přidejte ke švestkám a ještě chvíli povařte. Dochuťte skořicí a nechte zchladnout.

5. Ze zchladlého těsta odstraňte pečicí papír i s fazolemi. Na dno navrstvěte švestky. Šlehačku ušlehejte se ztužovačem a se 2 lžícemi cukru, přimíchejte vaječný likér. Šlehačku naneste na švestky a uhlaďte. Povrch dortu ozdobte rozpuštěnou čokoládovou polevou. Dejte vychladit.

Autor: Recept jsme převzali z knihy Vaříme pro rodinu, vydavatelství Ringier Slovakia
Související články