Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jablečný s karamelovým přelivem

Ilustrační foto
1. října 2009 | 10:43

Doba přípravy: 30 minut, doba pečení: 30 až 40 minut

Budete potřebovat (na 8 až 10 kusů):

na těsto:

6 vajec
půl hrnku cukru krupice
1 hrnek změklého másla (250 g)
1 a 1/2 hrnku cukru moučky
4 lžíce citronové šťávy
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
4 větší nakyslá jablka
tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu

na karamelovou omáčku:
4 lžíce cukru krupice
4 lžíce vody

Postup:

1. Troubu předehřejte a plech vyložte pečicím papírem. Bílky oddělte od žloutků a spolu s cukrem krupicí ušlehejte tuhý sníh.

2. Máslo, cukr moučku, žloutky a citronovou kůru vymíchejte do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte k máslové směsi. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Plech vymažte, vysypejte moukou a naplňte těstem.

3. Jablka oloupejte, rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké měsíčky. Jednotlivé kousky vyskládejte na těsto těsně vedle sebe. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova při teplotě 180 °C. Upečený koláč nechte vychladnout.

4. Cukr krupici nasypejte na pánev a za stálého míchání nechte zkaramelizovat, přelijte trochou vody a rozmíchejte dohladka. Vychlazený koláč polijte karamelovou omáčkou, naporcujte na kostky a podávejte.

Autor: archiv