Budete potřebovat:
na těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
půl šálku mléka
10 g droždí
sůl
na nádivku:
150 g umletého máku
šálek mléka
piškoty rozdrcené najemno
cukr moučku
citronovou kůru
Postup:
Máslo utřete s cukrem a žloutky. Přidejte kvásek, který jste připravila z droždí a trochy vlažného mléka, dále zbylé mléko a sůl. Postupně přidávejte mouku a vypracujte vláčné těsto. Nechte je na teplém místě vykynout. Mezitím si připravte makovou nádivku. Umletý mák svařte s mlékem, oslaďte a podle potřeby zahustěte drcenými piškoty a ochuťte citronovou kůrou. Vykynuté těsto rozválejte na plát a vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem, navrch rozetřete rovnoměrnou vrstvu makové nádivky. Omyté a osušené švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky, rozložte je na koláč slupkou dolů. Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut.