Budete potřebovat (na 4 porce):
10 plátků bílého topinkového chleba
4 jablka
4 vejce
2 lžíce polohrubé mouky
1 balíček vanilkového cukru
40 g cukru krupice
150 ml smetany ke šlehání
2 lžíce rozinek
2 lžíce vlašských ořechů
1 lžičku mleté skořice
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
30 g másla
Postup:
1. Plátky chleba rozložte na plech a pečte asi 5 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Zapékací mísu vytřete máslem, dno poklaďte vrstvou chleba a pokryjte jablky nakrájenými na tenké plátky. Jablka posypejte skořicí, rozinkami a sekanými ořechy. Vrstvy zopakujte a zakončete vrstvou chleba.
2. Vejce ušlehejte s vanilkovým cukrem i s cukrem krupicí do pěny, přidejte mouku, citronovou kůru a smetanu. Žemlovku zalijte připravenou směsí, poklaďte kousky másla a pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.