Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
1 vánočku
200 až 300 ml mléka
3 vejce
4 lžíce cukru moučky
1 balíček vanilkového cukru
50 g rozinek
nastrouhanou kůru z 1 citronu
na náplň:
500 g tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
3 jablka
150 g másla
strouhanku na posypání
Postup:
1. Vánočku nakrájejte na kostky a polijte horkým mlékem. Nechte je vychladnout. Tři žloutky ušlehejte do pěny se třemi lžícemi cukru moučky, přidejte balíček vanilkového cukru, rozinky spařené horkou vodou a nastrouhanou citronovou kůru. Vše přidejte ke kouskům vánočky a promíchejte.
2. Tvaroh oslaďte vanilkovým cukrem a smíchejte s nastrouhanými jablky.
3. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Vložte do ní polovinu směsi s vánočkou, na ni navrstvěte tvarohovou náplň a zakončete druhou polovinou směsi.
Povrch poklaďte tenkými plátky másla. Pečte asi 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
4. Ze třech bílků a lžíce cukru moučky ušlehejte tuhý sníh a 5 až 10 minut před dopečením ho navrstvěte na žemlovku. Zapečte dozlatova.