Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žemlovka se sněhovou peřinkou

Žemlovka se sněhovou peřinkou
7. října 2009 | 09:08

Doba přípravy: 25 minut, doba pečení: 25 až 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

1 vánočku
200 až 300 ml mléka
3 vejce
4 lžíce cukru moučky
1 balíček vanilkového cukru
50 g rozinek
nastrouhanou kůru z 1 citronu

na náplň:

500 g tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
3 jablka
150 g másla
strouhanku na posypání

Postup:

1. Vánočku nakrájejte na kostky a polijte horkým mlékem. Nechte je vychladnout. Tři žloutky ušlehejte do pěny se třemi lžícemi cukru moučky, přidejte balíček vanilkového cukru, rozinky spařené horkou vodou a nastrouhanou citronovou kůru. Vše přidejte ke kouskům vánočky a promíchejte.

2. Tvaroh oslaďte vanilkovým cukrem a smíchejte s nastrouhanými jablky.

3. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Vložte do ní polovinu směsi s vánočkou, na ni navrstvěte tvarohovou náplň a zakončete druhou polovinou směsi.
Povrch poklaďte tenkými plátky másla. Pečte asi 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

4. Ze třech bílků a lžíce cukru moučky ušlehejte tuhý sníh a 5 až 10 minut před dopečením ho navrstvěte na žemlovku. Zapečte dozlatova.

Autor: připravily: mm, vl, lap
Diskuse ke článku
.
Související články