Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bílkoviny vám pomohou zeštíhlet - 9. díl

Vybírejte si mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.
3. září 2008 | 10:31

V minulých dílech jste se naučili, že při redukční dietě je nutné omezit příjem sacharidů a tuků. Zároveň je zapotřebí zvyšovat spotřebu bílkovin. Dnes se tedy zaměříme na bílkoviny.

Bílkoviny jsou pro správnou výživu nepostradatelné. Jsou základním stavebním kamenem našeho organismu. Bez nich by nemohly vzniknout a obnovovat se tkáně. Hrají i významnou roli v buněčné činnosti.

Devátý krok

Bílkoviny mají schopnost nasytit na dlouhou dobu a měly by tvořit 25 až 30 procent celkového energetického denního příjmu. V běžné stravě se jejich obsah obvykle pohybuje okolo 12 až 15 procent. Zařadit do své stravy dostatečné množství bílkovin je při redukční dietě nezbytné. Bílkoviny mají na rozdíl od tuků poloviční množství energie a vyznačují se velkou schopností zasytit stejně jako sacharidy. Energetická hodnota 1g bílkovin je 17 kJ.

V čem je najdete?
Zdrojem bílkovin jsou potraviny rostlinného i živočišného původu. Jsou obsažené především v libovém mase, rybách, mléku a kysaných mléčných výrobcích, v tvarohu, sýrech, vejcích a luštěninách. Snažte se do své stravy zařazovat potraviny s velkým podílem bílkovin, ale zároveň i s nízkým obsahem tuku.

Vybírejte si mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Při nevyvážené stravě nebo zbytečném hladovění se může stát, že tělo začne brát bílkoviny z vlastních zdrojů. Hladovějící tělo nemůže čerpat energii jenom z tukových zásob, ale musí sáhnout i po bílkovinách. Přitom v těle příliš rychle klesá i podíl svalové hmoty. Tím se stále prohlubuje nepříznivý poměr mezi aktivní hmotou (svaly) a tukovými tkáněmi a přitom se snižuje bazální metabolismus (energie, kterou tělo potřebuje na udržování základních životních funkcí).

Když se vám při takové nerozumné dietě podaří zhubnout, je téměř jisté, že zakrátko zase přiberete. Jenže svaly už vám nikdo nevrátí a tam, kde předtím byla svalovina, se najednou objeví tuková tkáň. Navíc tak vznikají ideální podmínky pro vznik celulitidy. Svalová hmota se opět obnoví pouze dostatečným přísunem bílkovin a cvičením.

Devátá rada

Do svého jídelníčku zařazujte potraviny s dostatkem bílkovin a vlákniny. Dávejte přednost mléčným výrobkům se sníženým obsahem energie, libovému masu a rybám. Denně si dopřejte zeleninu v neomezeném množství.

Autor: jš, len
Související články