Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pokračujeme v hubnutí - 2. díl

Zelenina zabraňuje ukládání tuků v těle, proto by měla být nedílnou součástí vašeho jídelníčku.
17. července 2008 | 15:15

V prvním dílu jsme si ujasnili důvody, proč se pouštět do hubnutí. Rozhodla jste se, že je pro vás důležité zlepšit si zdraví a svůj vnitřní pocit. Nyní se budeme věnovat jídlu, které projde vašima rukama a ústy.

Zhubněte jednou provždy!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

DRUHÝ KROK

Tento týden se zaměříme na zmapování vašeho jídelního lístku a stravovacích návyků. Zjistíme, jaký je váš celodenní energetický příjem. Zapisujte si všechno, co tento týden vložíte do úst, včetně nápojů. Na každý den si připravte jeden záznamový list a zapište si následující údaje:

ROZPIS PŘÍJMU JÍDLA

Čas jídla Co jste snědla Množství kJ Co jste při jídle dělala Hlad

7:00 hod.

7:10 hod.

tmavý rohlík 50g 500 kJ čtení novin
ANO
rostlinné máslo light 5g 70 kJ
kuřecí šunka 100g 420 kJ
neslazený čaj 200ml 0

Zapisujte vše poctivě, protože byste podváděla jenom sama sebe. Na začátku si raději potraviny odvažte. Získáte tak konkrétní představu o množství jídla, které sníte. Tento týdenní přehled vám pomůže získat vědomou kontrolu nad tím, co jíte. Jednoduše tak odhalíte dietní chyby, kterých se – mnohdy nevědomky – dopouštíte. Mějte po ruce připravené energetické tabulky potravin. Najdete je například na www.kaloricketabulky.cz. Zkuste si spočítat, kolik kilojoulů činil váš celkový denní energetický příjem. Zápisky vám prozradí, jak často jíte, zda nevynecháváte snídani nebo nejíte v noci a podobně.

DRUHÁ RADA

Zapisujte si všechno, co za celý týden sníte a vypijete, včetně ochutnávání při vaření a mlsání u televize. Zápisky si dělejte pokud možno během celého dne. Spočítejte si celkový denní energetický příjem.

Autor: tam, len
Související články