Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nová citrusová dieta

7. ledna 2009 | 14:11

S naší novou citrusovou kůrou bude váš podkožní tuk roztávat jako sníh na slunci. Citrony, pomeranče a limetky - exotické hvězdy zimy - pomohou vám zhubnout a vykouzlí úsměv na tváři.

Jak na to
Během 4 dní se snažte jíst co nejvíce citrusů. Záleží jen na vás, který druh zvolíte, rozdělte si ovoce k snídani, k obědu i k večeři. K tomu nezapomeňte pít velké množství vody, nízkotučného mléka a dopřejte si dostatek mléčných výrobků, jako jsou syrovátka a kefír.

S citrusy bude váš podkožní tuk roztávat jako sníh na slunci.
Autor: Dušan Křístek

Pomerančovo-zelný salát

Na 4 porce potřebujete:

4 pomeranče, 1 čínské zelí, 250 g nízkotučného jogurtu a 1 lžíci slunečnicových semínek

Postup:
Pomeranče omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky, snažte se zadržet v plodu co nejvíce šťávy. Kůru nakrájejte na proužky. Zelí očistěte a nakrájejte na proužky. Nakrájenou slupku smíchejte s jogurtem. Kousky pomeranče a zelí smíchejte, přidejte jogurtový dresink a posypejte slunečnicí.

9. Dodržujte během týdne jeden den půstu – pijte pouze zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné 2:2 vodou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv redakce

Krůtí roláda s limetkami

Na 4 porce potřebujete:

2 lžíce rozinek, 2 lžíce pistácií, 3 limetky nebo citrony, 2 kousky pečiva, 4 tenké plátky krůtího masa (á 150 g), 1 vejce, 1 lžíci másla, 4 lžíce šlehačky, sůl, pepř

Postup:
Rozinky namočte na chvíli do vlažné vody a nechte odkapat. Pistácie zlehka osmažte na pánvi. Oloupané limetky nakrájejte nadrobno. Suchý chléb zbavte kůrky, nakrájejte ho na kostky a smíchejte s rozinkami, limetkami, pistáciemi, šlehačkou a vejcem. Dobře promíchanou směs dochuťte solí a pepřem. Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete a natřete připravenou směsí. Maso srolujte a pevně zabalte do alobalu, aby se k němu nedostala voda. Rolády povařte asi 15 minut ve vroucí vodě, vyndejte z vody a alobalu. Můžete podávat s rýží a s čerstvými bylinkami.

Autor: Archív

Medailonky s pomerančem

Na 4 porce potřebujete:

1 malé bílé zelí (600 g), 4 pomeranče, 1 svazek mladé cibulky, 1 lžičku červeného pepře, 2 lžíce másla, 50 ml mléka, 400 g vepřových medailonků, sůl, pepř

Medailonky s pomerančem
Autor: Dušan Křístek, Michal Protivanský

Postup:
Zelí očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Pomeranče oloupejte a měsíčky podélně nakrájejte. Mladou cibulku důkladně opláchněte a nakrájejte na drobná kolečka. Zelí osmahněte na másle, podlijte a přikryté povařte na mírném ohni asi 8 minut. Kousky pomeranče, cibulky a pepř přidejte k zelí. Pokrm osolte a ke konci vaření přidejte mléko. Medailonky omyjte, osolte a opepřete a na rozpáleném másle smažte z každé strany asi 3 minuty. Podávejte se směsí zelí a ovoce.

Citrusový punč

Na 4 sklenice potřebujete:

5 sáčků bylinkového čaje, 1 skořici, 2 hřebíčky, 100 ml pomerančové šťávy, 5 cl třešňového sirupu a 3 lžíce medu

Postup:
Uvařte 750 ml čaje a vložte do něj všechny přísady, nechte přejít varem a přeceďte.

Citron
Autor: Michal Protivanský

Autor: archiv