Evropané jedí třikrát méně hrušek než jablek. Ale není důvod, aby hrušky zůstávaly v koutě jenom proto, že jablka máme radši! Dá se s nimi totiž výborně hubnout. Oblíbená ve středověku Středověcí léčitelé zakazovali jíst čerstvé hrušky, protože je považovali za jedovaté. Doporučovali však konzumovat vařené hrušky, které byly vhodnou dietní stravou pro nemocné. I když se v jedovatosti hrušek pořádně zmýlili (pozor si dávejte jen u nezralých hrušek, které by vás mohly tlačit v žaludku), co se týče druhého doporučení, měli pravdu. Hrušky jsou i dnes oblíbenou součástí terapií, při kterých se musí organismus očistit od jedovatých látek. Ve středověku se dokonce využívaly i sušené hruškové listy smíchané s březovými - léčily se tím ledvinové problémy. Hruška a její působení Ačkoliv má hruška jen asi 250 kJ na 100 g hmotnosti, je bohatá na vlákninu, která pozitivně ovlivňuje trávení a reguluje práci střev. Hrušky rychle nasytí - proto jsou ideální při dietě. Draslík v nich obsažený organismus odvodňuje, snižuje krevní tlak a posiluje ledviny. Třísloviny působí příznivě při žaludečních problémech a zánětu střev. Krátce povařené hrušky pomáhají při dně a jsou dobré i na revma. Kyselina listová v hruškách sehrává důležitou roli při tvorbě ,,hormonu štěstí" - serotoninu. Čerstvé hrušky tedy přispívají k tomu, že je člověk dobře naladěný, a stimulují tvorbu žaludeční kyseliny. TIP ZDRAVÁ SVAČINA Nastrouhejte jednu mrkev a jednu hrušku a pokapejte citronem. Pozitivní účinky hrušek: *Odstraňují zažívací problémy. *Zeštíhlují. *Regulují množství vody v těle. *Posilují srdce a krevní oběh. *Podporují růst a tvorbu krve. *Zlepšují náladu. *Pomáhají při vysokém krevním tlaku. *Zmírňují obtíže s močovým měchýřem a ledvinami.
Články odjinud