Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno, déšť 23°C

Potřebujete zhubnout? Vsaďte na polévky!

16. července 2007 | 08:12

Je prokázáno, že polévka přijímaná před hlavním chodem rozloží příjem stravy do delšího časového úseku a snižuje pocit hladu

Polévky jsou v české kuchyni pořád grunt, stejně jako za časů našich babiček. Čechům chutnají, podle průzkumu je konzumujeme vícekrát do týdne. To je dobrá zpráva, protože podle odborníků polévky svědčí zdraví a pomáhají zhubnout. "Většina polévek je nízkokalorická a obsahuje v ideálním poměru všechny základní živiny. Dodá tak tělu potřebnou energii a zasytí" říká internista Pavel Kohout a tvrdí: "Po správně připravené polévce určitě neztloustnete, právě naopak. Je prokázáno, že polévka přijímaná před hlavním chodem rozloží příjem stravy do delšího časového úseku a snižuje pocit hladu".


Základ oběda Pokud si dáme před hlavním jídlem talíř polévky, stačí nám pak menší porce dalšího jídla. Lidé, kteří jejedí pravidelně, mají menší sklony k obezitě než ti, kteří polévku vynechávají zcela. Proto bývají polévky také součástí diet. Nejen tukožroutská Vliv polévek na hmotnost potvrdila i osmiletá studie ve Francii. Sledovala stravovací zvyklosti více než 5000 osob. Lidé, kteří si dávali polévku 5 -6krát týdně, měli nižší energetický příjem, a tedy i hmotnost, nižší příjem tuků udržuje správnou hladinu cholesterolu. Prokázalo se tak, že polévka je dokonalý "sytič". Ti, kdo jedli polévku jako první chod, snížili energetický příjem asi o 20 procent. Jako nejúčinnější sytič se osvědčila polévka s kousky zeleniny. Vývary jsou »in« Polévka podporuje žaludeční sliznici ke trávení a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Obsahuje hodně zeleniny a tak zásobuje tělo vitaminy a minerály. Je také zdrojem vlákniny, která zlepšuje činnost střev. Přispívá také k doplnění tekutin. "V některých zemích vznikají dokonce polévkové bary. Jeden takový podnik se bude otevírat na podzim v Praze" doplňuje kuchař Filip Sajler. "Trendem jsou silné masité vývary a také polévky z bylinek, třeba kerblíková. V Čechách je nejoblíbenější bramboračka. Hodně se vaří také další česká klasika: zelňačka, kulajda či kyselo".


Čirý hovězí vývar s velkými houbovo-pohankovými noky Vývar: 1 kg hovězích kostí, 2 l vody, 4 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g cibule Noky: 30 g hub, 300 ml mléka, 100 g loupané pohanky, 50 g starší veky, 2 vejce, 40 g másla, 2 lžíce strouhanky, kmín, sůl Omyté kosti, zeleninu a koření vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 2 hodiny - sbíráme pěnu. Hotový vývar scedíme. Sušené houby namočíme na hodinu. Pak vymačkáme vodu, pokrájíme a orestujeme na másle s kmínem, pak stáhneme z ohně, necháme zchladnout, smícháme se žloutky, kostičkami veky a pohankou, kterou jsme si předem uvařili (asi 10 minut) v osoleném mléce. Podle potřeby zředíme vodou z hub nebo zahustíme strouhankou. Směs osolíme a propracujeme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který do směsi vmícháme. Z těsta tvarujeme malé noky, které vkládáme do vroucí osolené vody a 5 minut vaříme. Recept připravil Filip Sajler

Související články