Neděle 29. září 2024
Svátek slaví Michal, zítra Jeroným
Oblačno, déšť 17°C

Omyly o hubnutí

Večeře byste se neměla vzdávat jen kvůli naději, že během spánku zhubnete. Může se totiž stát, že vás v noci probudí nezřízený hlad a vy pak vypleníte ledničku.
28. května 2007 | 10:00

Pokud chcete opravdu zdravě zhubnout a svou váhu si i udržet, přečtěte si velmi pozorně, jak je to ve skutečnosti s některými mýty o hubnutí

Co doopravdy platí a co ne? Chcete zhubnout a myslíte si, že vám postačí jen přestat na chvíli jíst? To v žádném případě! Touto a jinými "zaručenými pravdami" si hubnutí jen ztěžujete... Vynechat cukr? Vyloučit ze stravy cukr není řešením. Nejvíc se totiž přibírá z potravin, které kromě cukru obsahují i hodně tuků (např. čokoláda). Ale při nadbytečném příjmu cukru dochází k zadržování vody v těle, což se může krátkodobě projevit i na stoupající hmotností. Používat sladidla? Jestliže chcete přibírání na váze zastavit, určitě si nepomůžete tím, že cukr nahradíte sladidly. Co je však horší: sladidla vyvolávají hlad! Jakmile jazyk pocítí sladkou chuť, začne tělo očekávat přísun cukru, a proto vyprodukuje víc inzulínu, aby se vyrovnalo s očekávanou zvýšenou hladinou cukru v krvi. Ta se i bez avizovaného zvýšení začne snižovat a tělo na to reaguje vlčím hladem, který vás donutí vyrabovat ledničku. Večeři prosím ne! Tělo si ukládá energii získanou ze stravy v průběhu celého dne úplně stejně - tedy ráno i večer. Je sice pravda, že kdo šest hodin před spánkem nejí, uvolňuje ve vyšší míře i růstový hormon, který pomáhá při odbourávání tuků, ale pokud chcete zhubnout, neměla byste se večeře vzdávat jen kvůli naději, že během spánku zhubnete. Může se totiž stát, že vás v noci probudí nezřízený hlad a vy pak vypleníte ledničku. Polovina to nejistí S principem "jíst jen polovinu" se dá skutečně zhubnout, ale rozhodně ne zdravým způsobem a také ne na dlouho. Vytvoříte si totiž špatné stravovací návyky, čímž si zaručíte kolísání váhy. A hladovky jsou úplně neúčinné! Tělo v takovém případě (stejně jako při nedostatku jídla) přepne na úsporný režim a začne si ukládat tuky do zásoby. Nízkotučné je lepší? Nápis "nízkotučný" je jen pěkným pozlátkem: tyto produkty sice obsahují méně kilojoulů, ale nedokáží zahnat hlad tak, jako jejich ,,normální" varianty. Náhražky tuků navíc zvyšují chuť k jídlu. Oči a chuť tím možná oklamete, ale látkovou výměnu rozhodně ne. Tělo začne signalizovat hlad dříve než obvykle, což má za následek, že sníte víc potravin, než jste původně zamýšlela.

Související články