Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

20 triků, jak na to

Těžká volba, když chuť má navrch nad rozumem a silnou vůlí...
2. dubna 2007 | 09:13

Přichází teplé počasí a s ním každoroční honba za štíhlejším pasem! Potřebujete se zbavit zimních faldíků? Poradíme vám

Uvažujete o tom, že byste měli něco udělat se svými "zimními špíčky", ale dopředu si nejste jisti svou pevnou vůlí a tím pádem schopností držet dietu? Nemusíte se příliš trápit - prostě na sebe a své chutě vyzrajte, aniž se budete cítit ošizeni. 1. Před každým jídlem si dopřejte sklenici vody a po ní si dejte pětiminutovou pauzu -pak teprve začněte jíst. Rozhodně vám bude stačit menší porce a pocit nasycení bude stoprocentní. 2. Dopřejte si polévku - hlavně vývar a zeleninová varianta je prima - obsahuje velké množství vody. Není od věci v první řadě sníst také salát nebo zeleninovou oblohu. 3. Dejte si po jídle dvacet minut klidu, než začnete uvažovat o kávičce a zákusku k ní, nebo dalším chodu. Přesně tak dlouho trvá mozku, než mu dojde, že je žaludek plný. 4. Do obchodu na nákup potravin jděte vybaveni přesným seznamem a vyhněte se regálům se sladkostmi nebo oddělení uzenin - naopak dobře prostudujte light výrobky. Hladoví nakoupíte víc. 5. I když jste velmi zaneprázdněni, nekupujte "hotovky" a polotovary. Příliš jednoduše se připraví i zbaští. Pro vás jsou vhodné potraviny, které je třeba složitě upravit. 6. Máte na něco chuť? Víte, že by vás to pronásledovalo celý den, pokud byste si to odepřeli? No tak do toho! Jen opravdu malý kousek -a vychutnávejte ho! 7. Uspořádejte si věci v ledničce tak, aby vepředu byly jen ty zdravé a málo kalorické. Všechny "mňamky" uzavřete do krabice, která se špatně otevírá. 8. Naučte se nejíst mezi jídly, ovšem naplánujte si nejméně šest menších, ale pravidelných porcí, které si s chutí sníte - čtyři z nich mohou být ovoce a zelenina. 9. Dohlédněte na to, abyste hodně vypili - ovocný čaj, i když nebude slazený - poslouží jako řešení chuti na něco dobrého v průběhu dne. 10. Vyhněte se konzumaci alkoholu. Nejenže je sám o sobě velmi kalorický, ale také dramaticky zvyšuje chuť k jídlu a oslabuje naše odhodlání vyměnit bůček za šunku... 11. Investujte do kvalitního nádobí - teflonová nebo titanová pánev nebo římský či tlakový hrnec rozhodně ušetří spoustu tuku při přípravě masa i zeleniny. 12. Čtěte obaly potravin a zkoumejte procento tuku - na chuti nepoznáte, je-li váš plátkový sýr čtyřiceti, nebo jen třicetiprocentní, ale co se hubnutí týče, je to značný přínos. 13. Až budete příště vařit, tak trochu "ořežte" dávkování. Do vývaru dejte například poloviční dávku masa, majonézu nastavte jogurtem a do kynutého těsta nedávejte tuk. Při pečení nahraďte plnotučný tvaroh lehkým, stejně i smetanu. 14. Dejte si záležet na barevnosti a lákavém aranžování jídla - budete na něj mít větší chuť, i když půjde jen o talíř dušené zeleniny s kousíčky vařeného kuřete. 15. I když se vrhnete na dietní kuřecí maso, sundejte z něj kůži a odstraňte i křidélka - v obojím je daleko více tuku než v samotném masíčku nebo stehýnku. 16. Všechno bílé a kynuté pečivo se pokuste nahradit celozrnným a ještě lépe se pokuste odvyknout si vůbec přílohy jíst. Raději přikusujte čerstvou syrovou zeleninu. 17. Část dávky mletého masa nahraďte vařenou rýží nebo bramborovou kaší - vaše chuťové buňky to nezaznamenají -použijte jen víc koření. 18. Nahraďte sůl z části bylinkami a kořením - jídla budou zdravější, chutnější a také bude vaše tělo méně hromadit vodu, čímž samozřejmě budete štíhlejší. 19. Když už musíte jíst přílohy, vyberte si brambory ve slupce. Pokud je neomastíte, jsou dobrou volbou. 20. Fíglem při pečení a přípravě mnoha sladkostí je nahrazovat část tuku jablečnou šťávou. Chuť je skvělá (k nerozeznání od původního rozpisu) a kalorií o poznání méně.

Související články