Úterý 12. listopadu 2024
Svátek slaví Benedikt, zítra Tibor
Oblačno 4°C

Ananasová kúra

19. března 2007 | 10:00

Díky ananasové kůře shodíte během 4 dnů 2 kila! A navíc výborně chutná a spolehlivě vám zlepší náladu

Čerstvý ananas je zaručeným urychlovačem hubnutí. Kromě vitaminů obsahuje minerální látky a také důležité enzymy, které prospívají odtučňování. Základní pravidla Ananasová kúra je zdravá a rozhodně se nemusíte bát, že byste si při ní nepochutnala. V průběhu 4 dní si namísto snídaně dávejte čerstvou ananasovou šťávu nebo sklenici neslazené syrovátky. K obědu si připravte jídla z ananasu, posvačte jogurt s kousky ananasu a k večeři vás nasytí ananas s krajícem celozrnného chleba. Ananasovo-zelný salát Potřebujete (pro 4 osoby): 2 čerstvé ananasy, 1 600 g kysaného zelí, 2 lžíce slunečnicového oleje Příprava: Ananas očistěte, zbavte dřevnatých částí a nakrájejte na kostky. V hrnci zahřejte olej a zlehka na něm osmahněte zelí, ze kterého jste slila šťávu. Přidejte ananas a 200 ml vody, vše povařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout. Labužníci si mohou salát dochutit kolečky jarní cibulky a plátkem dušené šunky. Ananasovo-chlebové věže Potřebujete (pro 4 osoby): 16 malých chlebíčků z celozrnné mouky, 160 g česnekové pomazánky, 2 plátky ananasu, 2 lžičky lískových oříšků a 1 svazek pažitky Příprava: 8 chlebíčků potřete pomazánkou, navrch poklaďte ananas a přikryjte dalším chlebíčkem. Ozdobte pažitkou a nasekanými lískovými oříšky. Ananasovo-papájový nápoj Potřebujete (na 1 sklenici): čtvrtku ananasu, půlku papáji, lístky máty, vychlazenou minerálku a kostky ledu Příprava: Ananas i papáju oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostky. Ananas rozmixujte a dejte do sklenice. Zalijte minerálkou, přidejte kostky ledu a kousky papáji. Ozdobte mátovými lístky. Ananasovo-masové špízy Potřebujete (pro 4 osoby): 250 g ananasu, 100 g cukru, 600 g vepřové panenky, 2 lžíce paprikové pasty, 2 lžíce bylinkového másla, 200 ml bílého vína, 80 ml mléka, kari, pepř, sůl Příprava: Ananas oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Posypejte je cukrem a nechte asi 30 minut odležet. Maso nakrájejte na kostky a potřete paprikovou pastou. Spolu s kostkami ananasu ho střídavě napichujte na špízovou jehlu. Opečte na bylinkovém másle, osolte, opepřete a okořeňte kari. Opečené špízy vyndejte z pánve, do výpeku přidejte bílé víno a mléko, chvíli povařte a pak sos dokořeňte podle chuti. Svíčková Karibik Potřebujete (pro 4 osoby): 600 g vepřové panenky, 4 lžíce oleje, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 1 lžičku skořice, 1 lžíci tymiánu, 1 lžíci oregana, 500 g rajčat, 2 banány, 10 plátků ananasu, 2 lžíce másla, tabasco, sůl, pepř Příprava: Maso nakrájejte na plátky a opečte dozlatova v pánvi na rozpáleném tuku. Osolte a přidejte tabasco, potom maso vyndejte. Cibuli s česnekem nasekejte nadrobno a osmahněte na oleji, přidejte skořici, pepř, bylinky a nakrájená rajčata, zalijte 250 ml vody a vařte až do úplného změknutí rajčat (asi 10 minut). Do šťávy přidejte maso a všechno povařte ještě asi 20 minut. Ovoce nakrájejte nadrobno, osmahněte na másle a přidejte k masu.


Vždy čerstvý Ananas odvodňuje organismus, prospívá štíhlosti a je velmi zdravý a prospěšný. Obsahuje téměř všechny vitaminy, 16 minerálních látek a selen. Ten působí proti stárnutí a udržuje vitalitu. V ananasu je i enzym bromelin, který pomáhá při metabolismu bílkovin. Při tepelném zpracování ananasu většinu prospěšných látek zničíte, proto byste měla podle svých možností konzumovat ananas především čerstvý.

Související články