Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výživná dieta

Výživná dieta
16. října 2006 | 10:00

Máte opačný problém než ostatní a rády byste přibrala? Pomůžeme vám

Do redakce se stále častěji ozývají čtenářky, které bojují s problémem, o nemž většina z nás jen sní: jsou příliš hubené a nedaří se jim přibrat. Co s tím? Radili jsme se s odborníky. Janě je 33 let, ale postavou připomíná vyhublou adolescentku. Ať jí cokoliv, ne a ne přibrat. Nad hromadami dobrot, které spořádá, nešetří její přátelé poznámkami, že živí nejméně jednu tasemnici. A Jana je z toho nešťastná. Co s tím? Hubenost se v určitém stadiu může zařadit mezi metabolické poruchy a poruchy příjmu potravy. Kolem nás je stále dost žen a mužů, kteří dostatečně jedí, umí odpočívat a přitom mají stále nízkou váhu až podváhu. Hubený je takový člověk, který váží méně, než je 80 % jeho ideální hmotnosti nebo jeho hmotnostní index BMI (BMI = váha v kg/ výška v m2 např.: 65:1,7 (65 kg při 170 cm výšky) je nižší než 17,5. Zdravá štíhlost Zdravý štíhlý člověk je ten, který nepociťuje žádné zdravotní problémy, všechna preventivní vyšetření jsou v pořádku, jen hmotnost má pod normou. S tím si často nevědí rady ani lékaři, zejména, je-li štíhlost dědičná. Co dělat? * Přestaňte kouřit. * Podstupte lékařskou prohlídku, případně vyšetření u endokrinologa. * Zamyslete se nad svým stravovacím režimem. * Vytvořte si nový jídelníček s pomocí odborníka (nutriční terapeuty najdete ve většině nemocnic). * Dopřávejte si víc spánku a odpočinku. * Změňte aspoň na nějaký čas prostředí: vezměte si delší dovolenou, jeďte na hory nebo do lázní. Může vám pomoci i změna zaměstnání. " Dbejte na pravidelný přísun potravy. * Jídelníček doplňujte kompletní tekutou výživou (dostanete ji v lékárně). * Stravu doplňte o produkty, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Proč nepřibíráte? Příčin je mnoho - může jít o příznak nemoci, podvýživy, zjištění příčiny někdy vyžaduje řadu odborných vyšetření. Nejčastějšími příčinami bývají: * podvýživa - špatná skladba jídelníčku, nemoci trávicího ústrojí, jater * zvýšená činnost štítné žlázy * mentální anorexie * závažné, často chronické nemoci, krevní choroby * střevní paraziti * dlouhotrvající stres, strach z nadváhy * zdravá štíhlost * genetické dispozice * endokrinologické a gynekologické nemoci * kouření Recept: Tvarohový krém s ovocem Potřebujete: 200 g měkkého tvarohu, 50 ml mléka, šťávu z 1 citronu, půl balíčku vanilkového cukru, 3 broskve nebo meruňky (mohou být i kompotované) nebo banán či jablko. Postup: Všechny suroviny rozmixujte na krém a podávejte třeba se zmrzlinou nebo s piškoty. Vyšší energetický příjem Výživná dieta je určená těm, kteří chtějí přibrat. Jde o plnohodnotnou a pestrou stravu se zvýšeným denním energetickým příjmem asi 14 000 kJ (přibližně 3 350 kcal). Jídelníček je rozdělený do 5 až 6 jídel denně. Pamatujte si však, že každý případ nápadné štíhlosti by měl v první řadě řešit lékař. Přibírejte zdravě Nový výživný jídelníček by měl obsahovat oblíbená jídla, ale pozor, měl by být i zdravý a obsahovat dostatek potřebných látek. Vyvážená strava obsahuje: 55 až 60 % sacharidů (pečivo, rýže, těstoviny, sladkosti), 30 % tuků, 15 až 20 % bílkovin (maso, mléko, sýry, vejce). Příklad jídelníčku SNÍDANĚ: bílá káva s plnotučným mlékem, krajíc chleba potřený rostlinným tukem a medem, 1 kus libovolného ovoce. SVAČINA: plnotučný jogurt, celozrnná houska, loupák nebo libovolný kousek pečiva OBĚD: nudlová polévka s játrovými knedlíčky (nebo jiná vydatná polévka), grilované kuře s bramborem, míchaný zeleninový salát, dezert - např. ovocný koláč SVAČINA: tvarohový krém s ovocem nebo s piškoty. Můžete si dát i müsli tyčinku 1. VEČEŘE boloňské špagety, acidofilní mléko 2. VEČEŘE ovoce nebo zelenina - v libovolném množství Nevhodné - Vývary z příliš tučného masa. - Tučné výrobky z masa - bůček, slanina. - Hamburger, hranolky a jídla připravovaná ve velkém množství oleje. - Nezdravé potraviny s vysokým obsahem takových látek, jako jsou barviva, konzervanty atd. Vhodné * Polévky: vydatné zeleninové, z luštěnin, masové - se zavářkou nebo s knedlíčky * Masa: netučná masa, drůbež, ryby, zvěřina, šunka * Omáčky: všechny druhy a v libovolném množství * Zelenina: všechny druhy upravené libovolným způsobem * Sladká jídla: ovoce, kompoty, pudinky, moučníky a cukrářské výrobky podle chuti * Mléčné výrobky všech druhů (nejlépe smetanové) * Vejce

Související články