Pátek 4. října 2024
Svátek slaví František, zítra Eliška
Zataženo, déšť 10°C

Dieta s houbami? Proč ne!

8. září 2006 | 10:30

Poradíme, jak z oblíbených hub nevyrábět jen kalorické bomby, ale i zdravá a lehká jídla

Češi mají co se týče hub jasno: nejlepší je smaženice na sádle, řízečky z masáků a pořádně ostrý guláš s kilem klobás. My ale pro vás máme speciální recepty na jídla, která budou nejen lahodit chuťovým buňkám, ale navíc po nich nepřiberete! Chce to jen dodržet pár důležitých pravidel. "Houby mají díky svému vysokému obsahu vody nízkou energetickou hodnotu a výborně se do redukční diety hodí," říká nutriční terapeutka Věra Králová. "Pro správnou přípravu houbových jídel platí totéž, co u ostatních pokrmů - základem chutného jídla jsou především vhodné a kvalitní suroviny," dodává. Doporučujeme sbírat jenom plody zdravé a nepřestárlé, rozhodně ne na hnilé nebo s plísní. Při rozkladu hub totiž mohou vznikat jedovaté látky, takže plíseň ani nevykrajujte. Pro zachování kvality je důležité také to, v čem si houby z lesa odneseme. Plastové tašky nebo sáčky nejsou právě ideální, nejvhodnější je proutěný košík. "Houby mají krátkou trvanlivost a rychle podléhají zkáze, proto bychom s nimi měli za cházet opatrně a po návratu domů je co nejdříve zpracovat, nejlépe do jednoho dne - buď přímo ke konzumaci, nebo k dalšímu uchování například steri lizací, sušením, zmrazením či jinak," nabádá Králová. Jak postupovat při dietě 1. jezte pravidelně, a i když houbové pochoutky svádějí k mlsání v průběhu celého dne, snažte se dodržovat rozestupy mezi jednotlivými jídly - optimální je jíst po 2,5-3 hodinách 2. i když houbová jídla jsou hodně chuťově výrazná, snažte se ovládat a nepřejídejte se 3. snažte se, aby houbová sezóna nenarušila pestrost vaší stravy, a nezanedbávejte v jídelníčku ostatní důležité potraviny 4. jezte každý den dostatek ovoce a zeleniny - doporučené množství je alespoň 500 g nejlépe v pěti dávkách s preferencí zeleniny 5. pozor na tradiční houbová jídla, jako je smaženice, houbové řízky apod., která můžeme směle přirovnat ke kalorickým bombám 6. pozor na vysoký obsah tuku. Tuky ale pouze omezte, nevylučujte je ze stravy úplně, tvoří důležitou součást naší stravy 7. každý druhý z nás má zvýšenou hladinu cholesterolu. I při redukční dietě proto vylučte ze stravy vnitřnosti, preferujte kvalitní rostlinné tuky, které cholesterol neobsahují a navíc mají příznivé složení pro jeho snižování. Na trhu je i rostlinný tuk obohacený rostlinnými steroly, který hladinu cholesterolu dokáže výrazně snížit 8. snažte se omezit tučná masa, tučné mléčné výrobky a uzeniny - houby na slanině, smetanová houbová omáčka nejsou pro redukční dietu ta nejvhodnější jídla 9. dodržujte pitný režim - každý den je třeba vypít 2,5-3 litry tekutin, nejlépe neslazených 10. houbová sezóna je dobrou možností, jak nenásilně zvýšit pohybovou aktivitu, která je při redukci tělesné hmotnosti důležitá - pravidelná svižnější chůze po lese a spousta dřepů při shýbání se pro hříbky může výrazně zvýšit výdej energie 11. procházky v houbami provoněném lese mohou být dobrým způsobem, jak se zbavit přemíry stresu, který často řešíme právě jídlem Kalorická tabulka: Bílé hřiby 100 g hřibů - 84 kJ/20 kcal 225 g sušených hřibů - 105 kJ/25 kcal 25 g instantní hřibové polévky - 355 kJ/94 kcal 200 g dušených hřibů - 596 kJ/142 kcal 200 g hřibů ve smetanové omáčce - 916 kJ/218 kcal


Kde se dozvíte více Chcete-li se poradit o tom, jak dodržovat zásady redukční diety v houbové sezóně, můžete se obrátit na nutriční terapeutky na bezplatné Informační lince Flory 800 175 324. Zajímavé informace najdete na www. flora.cz. Na nich zkuste e-kalkulačku, program, který vám vypočítá nutriční hodnoty vašeho jídelníčku. Pomocí nového programu Hoďte se do formy si můžete nechat sestavit jídelníček šitý na míru.


Saltimbocca se špagetami, sušenými rajčaty, olivami a tymiánem Suroviny: (na 2 porce) * 300 g telecího karé * 40 g parmské šunky * 120 g špaget * 30 g sušených rajčat * 3 ml olivového oleje Bertolli Extra Virgine * 2 ml olivového oleje Bertolli Classico * 25 g žampiónů * 7 g šalotky * 1 stroužek česneku * mletý černý pepř, sůl, tymián * 25 g parmezánu * 40 g tmavých oliv * 40 g kadeřavého salátu Příprava: Z telecího karé nakrájíme 4 plátky. Jemně je rozklepeme, osolíme a okořeníme pepřem. Na maso položíme plátky parmské šunky a lístky tymiánu. Zabalíme je, spojíme špejlí a pečeme na klasickém olivovém oleji. Špagety uvaříme v osolené vodě s přidáním extra panenského olivového oleje. Žampióny nakrájíme nahrubo a společně s jemně nasekanou šalotkou krátce opečeme na oleji. Poté směs promícháme s vařenými špagetami, přidáme sušená rajčata, olivy, dochutíme kořením, česnekem a mletým pepřem. Na talíře aranžujeme společně s pečeným masem, zdobíme lístky salátu, zakápneme extra panenským olivovým olejem a sypeme strouhaným parmazánem. Hodnoty v jedné porci * energie (kJ) - bílkoviny (g) - sacharidy (g) - tuky (g) - cholesterol (mg) * 2691 - 47,8 - 65,8 - 20,2 - 117,3


Salát z lišek Suroviny: (na 2 porce) * 120 g malých lišek nebo jiných hub * 3 jarní cibulky * 30 g šunky * 2 větvičky šalvěje * 7 g slunečnicových jader * 15 ml balsamicového octa * 30 ml olivového oleje * sůl, pepř Příprava: Lišky nebo jiné houby očistíme, pokud je to nutné, tak i omyjeme. Jarní ci bulku očistíme a nakrájíme na jemná kolečka. Šunku nakrájenou na kostičky lehce orestujeme na troše oleje a vyjmeme ven. Přidáme trochu oleje a opečeme v něm lišky, vyjmeme je a necháme okapat na kuchyňs kém papíře. Šalvěj nasekáme, slunečnicová jádra orestujeme. Lišky, šunku, cibulku a slunečnicová jádra promícháme na pánvi s octem a olejem, osolíme a opepříme. Servírujeme vlažné nejlépe s celozrnným pečivem. Hodnoty v jedné porci * energie (kJ) - bílkoviny (g) - sacharidy (g) - tuky (g) - cholesterol (mg) * 450 - 8,3 - 7,7 - 5,3 - 10


Hříbková polévka Suroviny: (na 2 porce) * 150 g hříbků * 1 šalotka * 1 stroužek česneku * 2 lžíce olivového oleje * 250 ml zeleninového vývaru * 2 lžíce bílého vína * 1 lžíce 12% smetany * sůl, čerstvě mletý pepř, petrželka Příprava: Šalotku a hříbky nakrájíme na kostičky a orestujeme na olivovém oleji. Zalijeme vývarem, vínem a smetanou a necháme zavařit. Poté rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme kořením. Hodnoty v jedné porci * energie (kJ) - bílkoviny (g) - sacharidy (g) - tuky (g) - cholesterol (mg) * 234,8 - 3,6 - 5,45 - 1,9 - 4


Zeleninový salát se žampióny Suroviny: (na 2 porce) * 75 g hlávkového salátu * 75 g čerstvých žampiónů * 25 g mandlí * 75 g kuřecí šunky * 30 g mozzarelly * 5 g olivový olej * sůl Příprava: Hlávkový salát omyjeme a natrháme na menší kousky. Syrové žampióny nastrouháme nahrubo, mandle nasekáme a šunku s mozzarellou nakrájíme na kostičky. Smícháme s hlávkovým salátem, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Tento salát skvěle chutná také s jogurtovou omáčkou nebo bylinkovým dresinkem. Podáváme s tmavým chlebem. Hodnoty v jedné porci * energie (kJ) - bílkoviny (g) - sacharidy (g) - tuky (g) - cholesterol (mg) * 820,9 - 9,1 - 8,9 - 13,9 - 6,9


Vývar z lesních hub s bylinkovými krutony z tmavého chleba Suroviny: (na 2 porce) * 10 ml olivového oleje * polovina malé cibulky nakrájené najemno * lžička najemno krájeného fenyklu * 1 nasekaný malý stroužek česneku * 170 g nahrubo nakrájených různých čerstvých hub * 250 ml zeleninového vývaru * 3 tenké krajíčky celozrnného chleba * nasekaná petrželka a máta * sůl a pepř Příprava: Fenykl a cibulku krátce osmahneme na části olivového oleje, poté přidáme nahrubo nakrájené houby a prolisovaný česnek a vše asi 5 minut restujeme. Přidáme vývar a vaříme asi 10 minut. Chléb potřeme z obou stran zbývajícím olivovým olejem a asi minutu grilujeme (můžeme i osušit v troubě). Poté nakrájíme na kostičky a obalíme v nasekané mátě a petrželce. Polévku dochutíme, nalijeme do misky a posypeme chlebovými krutony. Hodnoty v jedné porci * energie (kJ) - bílkoviny (g) - sacharidy (g) - tuky (g) - cholesterol (mg) * 648 - 6 - 19,4 - 5,9 - 0

Související články