Melouny odborníci zařazují k nejzdravějším potravinám. Obsahují totiž hodně vitaminů, minerálních látek a dodávají tělu velké množství vody. Šťavnatá tykvová zelenina pochází z jižní Afriky. Ve velkém se pěstuje v zemích kolem Středozemního moře. Zaženou žízeň Slaďoučké vodové melouny obsahují až 91 % vody a 3 % cukru. V letních měsících vám pomohou zahnat žízeň, a přitom jsou o hodně zdravější než slazené limonády. Díky velkému množství vody jsou melouny močopudné, a tím pomáhají při poruchách ledvin a močového ústrojí. Na štíhlou linii Melouny můžete klidně zařadit i do dietního programu, a to jak červené, tak i žluté nebo zelené. Sto gramů šťavnaté dužiny má jen okolo 100 kJ, takže si melouny můžete dopřát i ve větším množství. Pro zdraví Chutná zelenina obsahuje mnoho minerálů a vitaminů, hlavně vitamin C. Se zpracováním bílkovin v těle pomáhá vitamin B6 - pyridoxin. Dalšími cennými biolátkami jsou B3 - niacin a kyselina listová. V dužině se nachází i betakaroten, který se přeměňuje na vitamin A. Ten chrání sliznice a prospívá imunitnímu systému. Melouny jsou bohaté i na minerály: železo - ovlivňuje činnost mozku a nervů, hořčík - na činnost svalů, a také sodík. Potvrdilo se, že lidé, kteří často konzumují melouny, méně často trpí rakovinou a srdečními a cévními chorobami. Vychlazená pochoutka Nejlépe si na melounech pochutnáte tehdy, když je mírně vychladíte. Dužinu nakrájenou na kousky můžete přidávat do ovocných nebo zeleninových salátů. Výbornou chuť zvýrazníte čerstvými listy máty.
Zkouška zralosti Meloun, který si chcete koupit, vezměte do dlaní a mírně ho stlačte. Když uslyšíte zavrzání, je zralý. Potom na meloun zaklepejte, a pokud vydává dutý tón, měl by být akorát vhodný ke konzumaci.