Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

V létě se tloustne nejrychleji

Ač se to ženám v domácnosti asi nebude zdát, jejich ´profese´ patří mezi sedavé, tudíž na talíř patří racionální strava!
4. srpna 2006 | 10:16

Nezapomeňte na to, že v létě se tloustne nejrychleji a raději přizpůsobte svůj jídelníček stylu života

Pracujete ve vedru na stavbě, nebo sedíte v klimatizované kanceláři a venkovní výheň vás nikterak nevzrušuje? Podle nutriční terapeutky Věry Králové byste svůj "pracovní" jídelníček v parném létě měli sestavovat opravdu pečlivě. V tomto ročním období se totiž obzvlášť rychle tloustne! "V letním období doporučuji všem konzumovat stravu lehce stravitelnou a méně kalorickou než v zimě," vysvětluje Věra Králová. "V horkém období totiž bývá základní energetická potřeba organismu zhruba o 10 procent nižší proti hodnotám normálním v jiném ročním období. Je to způsobeno tím, že v létě člověk nespotřebuje tolik energie pro udržení tělesné teploty jako v zimě. A také díky lehkému letnímu oblečení na sobě nenosí takovou zátěž." Mezi nejhůře stravitelné můžeme zařadit například kombinaci tuků a cukru v podobě krémových dortů, přepalované tuky, špatným způsobem kořeněná jídla (zatímco s bazalkou je čočkový salát stravitelnější, kombinace čočky s pepřem už je horší). Dále záleží na úpravě pokrmů, na stavu zažívacího systému, na věku člověka, zdravotním stavu, na návyku na jednotlivá jídla. Velkou úlohu hraje i duševní pohoda. Zjednodušeně řečeno: když jídlo dobře vypadá a člověk se na něj těší, vylučuje se do ústní dutiny větší množství slin, které usnadní trávení potravy. Komu co na talíř 1. V práci sedíte (systémový technik, úřednice): doporučený denní příjem 8500 až 9000 kJ u žen a 11 000 kJ u mužů U toho typu zaměstnání je důležité zařazovat dostatek pohybové aktivity ve volném čase. Při nižším výdeji energie je třeba, aby také jídelníček byl lehčí, méně kalorický. Velice důležitá je pravidelnost, díky které se rovnoměrně rozvrství příjem energie, organismus ji může využívat v průběhu celého dne a nebude mít potřebu "dělat si zásoby" v podobě tuku. Navíc nás po kratší době hladovění uspokojí daleko menší porce jídla, než kdybychom jedli například po šesti hodinách. Výhodné je zařazovat do jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu: celozrnné výrobky, luštěniny, zeleninu, ovoce. Tyto potraviny mají zároveň nižší glykemický index, díky kterému cítíme delší pocit zasycení. Při sedavém zaměstnání je výhodnější kupovat méně tučné mléčné výrobky, nejíst uzeniny, vybírat libové druhy masa. Na pečivo je vhodné používat nízkotučné rostlinné tuky. Při obědě si vybírejte lehká jídla, ne ovocná. Například přírodní maso s masovou šťávou, vařenými bramborami a porcí zeleninového salátu nebo větší zeleninový salát s kuřecím masem či sýrem. Když polévku, tak vývar doplněný masem či zeleninou. Nevhodné jsou svačinové polévky (gulášová, dršťková, apod.), omáčky a z příloh zejména knedlíky. 2. V práci stále stojíte (kadeřnice, číšník na baru): doporučený denní příjem 9000 až 10 000 kJ u žen a 11 500 až 12 000 kJ u mužů. Zásady stravy se nemění, jen je možné zvýšit příjem energie. I zde však platí, že důležitá je pravidelnost. U těchto profesí je především nutné jíst v klidu, v sedě, na jídlo si udělat dostatek času! Spěch s sebou přináší riziko zažívacích obtíží a mnohdy i bezděčné přejídání. Než si totiž "žaludek všimne", že jste něco snědli, trvá to asi 20 minut. Pokud tedy s jídlem spěcháte, během dvaceti minut do sebe můžete dostat poměrně velké množství energie. Nejenže vám nebude nejlépe, ale organismus si bude "přebytky" skladovat v podobě tuku. Při práci barmana je také třeba vzít v úvahu zakouřené prostředí, což s sebou přináší zvýšené nároky na příjem tekutin a antioxidantů. Pijte alespoň tři litry tekutin denně a do stravy zařaďte více zeleniny a ovoce. 3. Hodně se i fyzicky namáháte (sestřička, horník): doporučený denní příjem 10 000 až 11 000 kJ u žen a 13 000 až 14 000 kJ u mužů. Můžete zvýšit příjem energie, ale rozhodně to neznamená, že byste měli konzumovat víc živočišných tuků (máslo, sádlo), uzenin, tučného masa, tučných mléčných výrobků. Strava by měla být pestrá a vyvážená s dostatkem nejen všech živin (tedy bílkovin, tuků, sacharidů), ale také vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Každý typ zaměstnání vyžaduje přizpůsobení ve stravě. Například u horníků nebo hasičů je, kromě jiného, důležitý dostatečně navýšený pitný režim (práce při vysoké okolní teplotě), a to až o několik litrů denně! Při zvýšeném pocení je také nutné, kromě tekutin, doplňovat iminerální látky. Proto je vhodné zvýšit příjem minerálek proti běžnému pitnému režimu, kdy se doporučuje, aby minerálky tvořily maximálně třetinu příjmu tekutin. 4. Žena (muž) v domácnosti, hospodyně "Obecně můžeme říci, že ve většině případů je fyzická aktivita lidí v domácnosti nízká. Doporučila bych energie obdobné jako u sedavého zaměstnání," radí Věra Králová. "Pravdou ale zůstává, že žena či muž v domácnosti se může starat o hospodářství, několik dětí nebo "pouze" o údržbu domu se zahradou. Pak se bude jejich energetický výdej (který by měl určovat i příjem energie) diametrálně lišit od sedavého zaměstnání. I v tomto případě je na místě zopakovat, že základem je pestrá, pravidelná strava." VÍCE INFORMACÍ: bezplatná Informační linka Flory 800 175 324

Související články