Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zaručený recept na štíhlost

15. května 2006 | 10:00

Vyzkoušejte ověřený trik! Jezte 6x denně v menších porcích a uvidíte, co to s vaším boubelatým tělem udělá

Zní to sice překvapivě, ale tajemství štíhlosti spočívá v jediném - musíte jíst. Ten, kdo baští pravidelně, udržuje látkovou výměnu v žádoucí aktivitě. Jen tak nastává spalování tuků, za týden můžete hravě shodit až 1,5 kg! Snažila jste se bez úspěchu zhubnout? Prozradíme vám zásadní pravidlo - nehladovět! Jen v pravidelné stravě můžete svoje tělo zásobovat důležitými výživnými látkami. Ten, kdo se snaží hubnout tak, že přestává jíst, přiměje své tělo k úspornému režimu. A stane se to nejhorší: organismus si začne budovat energetické rezervy, aby tělo bylo připraveno na "horší časy". A tukové polštáře rostou a rostou... Abyste se tomuto efektu vyhnula, rozdělte si celodenní jídlo do šesti malých porcí a jezte každé tři hodiny. Tak si udržíte hladinu cukru v krvi stabilní a návaly hladu už nedostanou šanci, aby se projevily.


Plánujte * Den začněte snídaní v hodnotě asi 840 kJ. Tělo totiž ráno potřebuje energii, kterou v noci ztratilo na výstavbu nových buněk. u Okolo 10. až 11. hodiny snězte malou svačinku, která vás udrží fit a zlepší vaši výkonnost. * K obědu si dopřejte jídla s minimálním množstvím tuku a v energetické hodnotě maximálně 2 100 kJ. Nasytí vás, ale nezatíží žaludek. Ideální jsou: dušená zelenina, polévky, jídla z ryb nebo těstovin. Pokud nemáte během dne čas vařit, můžete si jmenovaná jídla dát bez problémů k večeři. * Malátnost a únava kolem 16. hodiny jsou celkem normální. Výkonnost v této době klesá, tělo potřebuje energii a dožaduje se sladkostí. V této chvíli se netrapte přísnými zákazy. Předsevzetí typu "od zítřejšího rána už nejím žádnou čokoládu" totiž vyvolávají přesně opačné reakce - vaše myšlenky by se točily jen kolem "zakázaného ovoce" a chutě by byly stále silnější. Řešení: Dovolte si každý den jeden malý hřích. * Okolo 19. hodiny si dejte celozrnnou obloženou housku nebo zeleninový či ovocný salát.


SNÍDANĚ * celozrnný chléb se 2 lžičkami sýra cottage s bylinkami, vypijte 2 dl pomerančové šťávy, espresso s nízkotučným mlékem, nebo * 1 celozrnnou housku obložte 30 g sýra s rajčetem, k tomu vypijte půl litru bylinkového čaje, nebo * 3 lžíce ovesných vloček smíchejte s nastrouhaným jablkem a nízkotučným jogurtem, k tomu vypijte 2 dl jablečné šťávy.


OBĚD Cuketová polévka Očistěte 200 g cukety a nakrájejte na kostky. Jednu lžíci cibule poduste (až zesklovatí) na 1 lžíci olivového oleje. Přidejte cuketu, 250 ml zeleninového vývaru a vařte 10 minut. Polévku rozmixujte a dochuťte 1 lžící zakysané smetany. Těstoviny s rajčatovou omáčkou Uvařte 60 g těstovin. Půlku cibule nakrájejte na kostičky a poduste (až zesklovatí) na 1 lžíci olivového oleje. Přidejte 1 malou konzervu rajčatového protlaku a na mírném ohni vařte asi 5 minut. Osolte, opepřete. Těstoviny smíchejte s omáčkou, posypte 1 lžící strouhaného parmazánu a nasekanými bylinkami. Dušená ryba Pokapejte 180 g filé jednou lžící šťávy z citronu, osolte, opepřete. Opečte na 1 lžíci olivového oleje. Smíchejte s 10 g nasekané bazalky s 50 g zakysané smetany. Podávejte k rybě spolu s 50 g rýže (váženo v surovém stavu).


VEČEŘE Rajčatová mozarella Nakrájejte na plátky 1 rajče a půl balíčku nízkotučné mozzarelly. Pokapejte balzamikovým octem a 1 lžičkou olivového oleje, opepřete a osolte. K tomu si dejte celozrnný rohlík. Sýrový sendvič Krajíc celozrnného chleba obložte 30 g sýra gouda, listy salátu a plátky rajčete. Přikryjte druhým krajícem chleba. Ještě lépe vám bude chutnat, když ho zapečete v troubě nebo v toustovači. Papriková bageta Potřete 1 celozrnnou bagetu 1 lžičkou nízkotučné rostlinné pomazánky. Obložte ji plátky červené a zelené papriky s 50 g sýra (s podílem jen 30 % tuku).


Tipy na svačinku: * 200 ml multivitaminového džusu * 200 ml acidofilního mléka * 100 g jogurtu s 1 hruškou * 1 nízkotučný ovocný jogurtový nápoj (200 ml jogurtového mléka a 100 ml hroznové šťávy) * tvarohový dezert * 1 jablko a 1 kiwi * 25 g sušených fíků * 1 müsli tyčinka * 30 g slaných tyčinek

Související články