Odhalte cukr! | Pro ženy | Blesk.cz

Odhalte cukr!

24. dubna 2006 | 10:00

Začněte méně sladit a za 8 týdnů můžete shodit až 10 kilogramů! Odhalte i ten nejskrytější cukr v potravinách

Budete se divit, ale i v potravinách, které jste dosud považovala za docela neškodné, se může nacházet velké množství cukru. Průměrný člověk sní přibližně 100 g cukru denně a toto množství se postupně zvyšuje, tvrdí odborníci na výživu. V cukru přijme tělo 1 680 kJ, ovšem maximální množství cukru, které byste měla během dne zkonzumovat, by mělo být 50-60 g, což odpovídá 840 kJ. Co se děje v těle? Všechny sacharidy - a je jedno, jestli komplexní (brambory, tmavé pečivo, rýže), nebo jednoduché (cukry), se začínají metabolizovat už v ústech, a to s pomocí slin. Enzymy štěpí sacharidové řetězce na malé cukrové molekuly. Hlavním cukrem, který v těle koluje, je glukóza. Dodává energii mozku a svalům. Stoupne-li množství glukózy v krvi, znamená to, že stoupla hladina krevního cukru. Pak se stanou dvě věci: 1. Když je v krvi dostatek cukru, vytváří se serotonin - hormon, který vyvolává pocity štěstí. Proto se po snědení sladkostí cítíte plná energie a zlepší se vám nálada. Problém: Tento stav je pouze krátkodobý. Zvýšená hladina cukru se rychle odbourá a je "po srandě". 2. Pokud v krvi stoupne hladina cukru, vyplaví se do ní také inzulín, který pomáhá cukr "nacpat" do buněk, kde ho pak tělo zpracovává. Problém: Inzulín zároveň blokuje spalování tuků. Kolik inzulínu se do krve vyplaví, závisí na typu snědené potraviny. Zpracovávání komplexních cukrů (například z celozrnných výrobků) trvá delší dobu. Oproti tomu, když si dáte sušenky, hladina glukózy v krvi stoupne rychle, a tak se rychle vyplaví velké množství inzulínu, aby tu záplavu cukru rychle odboural. Abyste aktivovala spalování tuků, je důležité nezatěžovat tělo cukrem, zejména jednoduchými cukry z pamlsků, bílého pečiva a sladkých nápojů. Ušetřete kilojouly Chcete-li zhubnout, měla byste se podle svých možností zříci potravin bohatých na cukr. Ten se nenachází jen ve sladkostech, ale i v pomazánkách, omáčkách a v hotových jídlech. Ani označení produktů "bez cukru" neznamená, že skutečně neobsahují žádný cukr. Toto označení se totiž vztahuje jen na sacharózu, která se skládá z molekul hroznového a ovocného cukru. I džusy a šťávy jsou bohaté na ovocný cukr. Proto je lepší se jim úplně vyhnout nebo je ředit v poměru 1 : 3 (šťáva : voda). Přeslazujete? Možná si to vůbec neuvědomujete, ale neustálé mlsání a velké množství cukru ve vašem jídelníčku otupuje citlivost chuťových buněk. Přirozená sladkost ovoce se pro takového konzumenta stává slabá a skoro ji přestává vnímat. Jednoduchým testem můžete své chuťové buňky vyzkoušet. Pokuste se odnaučit je na sladké. Postupně zredukujte ve svém jídelníčku cukr, který si dáváte do kávy nebo do čaje. Množství cukru omezte nejprve na jednu čajovou lžičku, pijte střiky a bylinkové čaje namísto čistých ovocných šťáv nebo slazených limonád. Když po obědě dostanete nepřekonatelnou chuť na sladké, snězte namísto zákusku raději 20 g směsi sušeného ovoce. Připravte se na to, že potrvá asi dva týdny, než se vaše chuťové receptory opět zbystří. Potom vaši chuť na sladké dokonale uspokojí i sladké ovoce. A jídla, která jste předtím běžně konzumovala, se vám budou najednou zdát přeslazená. Test chuti Připravte si 3 šálky čaje. Jeden neslaďte, do druhého dejte jednu lžičku cukru, do třetího dvě. Poproste někoho, aby vám přemísťoval šálky tak, abyste nevěděla, který je který. Ochutnávejte čaj a pokuste se rozpoznat, kolik cukru obsahují jednotlivé šálky. Pokud vám to bude činit problémy, vaše chuťové buňky jsou otupené a je třeba začít omezovat množství cukru v jídelníčku. Na obalech potravin mohou být uvedené látky jako dextróza, glukóza, fruktóza, laktóza nebo maltóza. Zjednodušeně: všechna cizí slova ve složení výrobku končící na ,,-óza" prozrazují cukr. Čím výše jsou tyto látky ve složení výrobku zmíněny, tím více jich produkt obsahuje. POZOR NA SKRYTÝ CUKR! Čokoláda (100 g) 2 350 kJ 50 g cukru Gumový medvídek (2 g) 294 kJ 2 g cukru Nutella (20 g) 441 kJ 10 g cukru Sójová omáčka (20 g) 59 kJ 2 g cukru Kečup (60 g) 277 kJ 15 g cukru Porce zmrzliny (75 g) 416 kJ 20 g cukru Jablečná šťáva (200 ml) 412 kJ 20 g cukru Ovocný jogurt (150 g) 622 kJ 20 g cukru Nakládané okurky (200 ml) 168 kJ 12 g cukru Zavařovaný ananas 907 kJ 88 g cukru

Související články