Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tuky v dietě

23. ledna 2006 | 10:00

Jak se to má s příjmem tuků v potravě? Na co je vlastně organismus potřebuje a kolik jich má přijmout?

Ani lidé, kteří chtějí zhubnout, se neobejdou bez tuků. Ty hrají v dietě první housle. Mají důležité metabolické vlastnosti, bez nich by tělo mělo omezený příjem některých vitaminů (rozpustných v tucích). Ale vybíráme si! Lidský organismus nemá velké možnosti, jak ukládat energii. Množství energie uložené v cukrech je omezeno jen na několik desítek gramů a sotva stačí na pokrytí svalové práce. Bílkoviny a aminokyseliny, které jsou stavební součástí bílkovin, organismus také neumí "skladovat". Ovšem téměř neomezeně dokáže skladovat energii ve formě tukové tkáně. Tuk v roli pomocníka Tuk je významným rezervoárem některých důležitých látek, jako jsou například hormony, vitaminy, léčiva, mastné kyseliny. Pokud však příjem tuků v potravě dlouhodobě přesáhne únosnou mez, stávají se tuky nepřítelem zdraví číslojedna. Vysoký podíl tělesného tuku je rizikovým faktorem vzniku srdečně cévních chorob, hrozí metabolické poruchy, cukrovka, rozvoj aterosklerózy. Tukové buňky Největším nepřítelem všech hubnoucích lidí jsou tukové buňky. Organismus se těchto potvůrek nikdy nezbaví, jediná šance, jak tukovou buňku udržet na uzdě, je zabránit jí, aby se plnila tukem. Což je ale problém, protože buňkavelmi dobře ví, že vznikla právě proto, aby se tukem naplňovala, a tak využívá každé příležitosti, aby do sebe nacpala sebemenší kousíček tuku. Pokud jí k tomu člověk dá možnost... Ze začarovaného kruhu se dostane jen ten, kdo dokáže ukládání tuků krotit. Jak? Základní pravidlo zní: střídmost a pravidelnost v příjmu tuků!


DRŽTE SE TĚCHTO ZÁSAD: * Omezte příjem živočišných tuků, stejně jako konzumaci všech mastných výrobků (alespoň pro období diety). Jezte jen bílé maso (kuřecí a krůtí prsa) a ryby. * Používejte pravidlo vizuální eliminace všeho tučného. Tedy: nevidím tuk, nejím tuk. I když nebudete jíst žádný tuk, množství skrytého tuku v potravinách bude představovat asi desetinu energetického příjmu. * Zvolte si "zdravý" zdroj tuku. Používejte rostlinné tuky namísto živočišných a jeden druh rostlinného oleje (nejlépe olivový). Ten používejte nejen do salátů, ale i na pečení. * Zvyšte příjem potravin s vyšším obsahem"prospěšných" tuků, jako jsou ryby a rybí výrobky (nejlépe tuňák a losos). * Zařaďte do svého jídelníčku jeden zdroj bohatý na mastné kyseliny - olivy. * Jezte častěji než 5x denně a v malých porcích. Čím častěji jíte, tím je úbytek tukové tkáně větší. Losos na citronu s pepřem Příprava trvá zhruba 35 minut. Potřebujete: filet z lososa, rýži sushi, limetku (citron), drcený pepř a čerstvou brokolici. Postup: Opranou sushi rýži uvařte společně s brokolicí v páře. Na rozpálené pánvi osmažte"nasucho"filet z lososa přelitý šťávou z limetky a posypaný drceným pepřem. Dochuťte čerstvou citronovou šťávou.

Související články