Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slaďoučké datle

ilustrační foto - datle
12. prosince 2005 | 17:00

Datle konzumujeme nejvíc o vánocích! Jezte je ale častěji! Jsou nejlepší náhradou běžných sladkostí, a prospívají vám i po zdravotní stránce

Datle s oblibou konzumujeme během vánočních svátků, a to hlavně v sušeném stavu. Ale zkuste je jíst častěji, protože jsou nejen lepší náhradou obvyklých sladkostí, ale prospívají tělu i po zdravotní stránce. Palma datlová pochází ze severní Afriky a z Asie. Nejvíc datlí pěstují v Saudské Arábii, Egyptě, Iráku a Íránu. Během zrání se plody stávají šťavnatějšími, a aby nevyschly, vylučují lepkavou cukrovou šťávu. Nejkvalitnější datlejsou velké a mají zlatohnědou slupku. Výživné látky Datle obsahují hodně minerálních látek, železa, draslíku, vápníku, fosforu, provitaminu A, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Díky těmto látkám dodávají tělu energii a duševní svěžest, snižují krevní tlak, prospívají pokožce, podporují krásu vlasů a díky vápníku posilují kosti a zuby. Zásobárna energie Plody obsahují 27-50 % cukru, jsou dost kalorické (1 150 kJ/100 g). Jeden kus dodá tělu dostatek energie na 15 minut. Datle mají největší množství cukru ze všech sušených druhů ovoce. Jak je jíst Datle jsou díky svým účinkům ideální svačinou duševně pracujících lidí i studentů. Povzbuzují při poklesu výkonu a únavě. Připravuje se z nich ovocný chléb, datlový med a sladidlo do kaší a pečiva. Jsou vynikající pochoutkou ve směsi s obilnými vločkami a jogurtem. Přidávají se i do koláčů. Koupíte je na váhu nebo nejčastěji ve 200g balíčcích.


Víte, že... ŠALVĚJ má ostrou, štiplavou chuť, která vhodně dochutí pikantní jídla a navíc ulehčuje trávení tuků. Šalvěj můžete přidat do cibulové polévky, dušených rajčat, chleba a omelet. Zlepší i chuť pomazánek. Ze šalvěje se také připravují šalvějové máslo a ocet.

Související články