Čtvrtek 3. října 2024
Svátek slaví Bohumil, zítra František
Oblačno, déšť 12°C

Bez MOUKY to nejde

ilustrační foto
5. prosince 2005 | 17:00

Jaká mouka je ta nejzdravější? Čtěte dál a dozvíte se něco z pekařského tajemství

I vy se určitě chystáte péct vánoční cukroví, možná už jste dokonce s prvními druhy začala. Dříve, než se do toho pustíte, rozmyslete si, jaký druh mouky použijete. V obchodech mají velký výběr a byla by škoda to nevyužít. Při mletí obilí na mouku se ztrácí podstatná část živin. Například ztráta vitaminu B1 při porovnání celozrnné a bílé mouky je 86 %, vitaminu B2 69 %, vitaminu B6 50 % a vitaminu E dokonce až 100 %. Ztráta vápníku je 50 %, fosforu 38 %, železa 84 %, draslíku 75 % a hořčíku 52 %. Bílá mouka obsahuje už jen sacharidy, hlavně škrob. Proto doporučujeme kombinovat bílou mouku s celozrnnou. * Nejpoužívanější druhy Nejčastěji se v domácnostech používá bílá pšeničná mouka. Můžete ji koupit ve třech základních druzích: hladkou, polohrubou a hrubou. Na pečení máslového a lineckého cukroví a na přípravu jíšky se používá hladká mouka. Na tvarované pečivo a lité koláče polohrubá, i když naše babičky tento druh mouky považují za "kamufláž" a raději si doma samy připraví polohrubou mouku smícháním hrubé mouky s hladkou. Hrubá mouka se používá na vařené těsto, například pro švestkové knedlíky nebo pařené buchty. * Zdravější je celozrnná Celozrnná mouka se mele z celého pšeničného zrna, tedy i se slupkou a klíčkem. Používá se na přípravu celozrnného chleba, pizzy a koláčů. Obsahuje vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo a zinek, vitaminy E, PP, B1, B2, B6a kyselinu pantotenovou. Je výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin a hlavně vlákniny (minimálně 17 %). * Výživná sója Sójová mouka obsahuje hodnotné bílkoviny, tuk a minerální látky. Má málo škrobu a neobsahuje lepek. Doporučuje se do pšeničné mouky přidávat nanejvýš 10 % sójové mouky. Používá se k zahuštění i na pečení.

Související články