Pátek 22. listopadu 2024
Svátek slaví Cecílie, zítra Klement
Oblačno, sněžení 1°C

Sacharidy v dietě

Chcete-li zhubnout, omezte přílohy plné sacharidů, jako je například rýže.
2. prosince 2005 | 13:00

Držíte dietu? Dejte si pozor na sacharidy, jsou zrádné. Kombinujte je s kvalitními bílkovinami

Sacharidy představují zhruba polovinu přijatých kalorií, a proto jim musíme věnovat náležitou pozornost. Je třeba jejich příjem hlídat, ale nikdy je zcela neodmítejte. Například glukóza je nenahraditelným zdrojem energie pro náš mozek. Sacharidy představují nejpohotovější zdroj energie. Rozdělují se na dva základní typy: jednoduché cukry (například již zmiňovaná glukóza) a sacharidy složené. Jednoduché cukry jsou pro lidský organismus prakticky ihned využitelné jako zdroj energie. Naproti tomu složené sacharidy (například škrob) musí organismus nejprve štěpit, teprve pak je využije. Polysacharidy mají nižší glykemický index, a proto jsou při dietě více žádoucí. Nedostanetetak brzy hlad jako při konzumaci jednoduchých cukrů. Ukládání do zásob Co vlastně tělo udělá se sacharidy? Dostává-li jich víc, než potřebuje, uloží si ty přebytečné do "skladových zásob", které odborníci označují jako glykogen. "Takto uložený přebytečný cukr tvoří hlavní energetické zásoby organismu, které lze prakticky okamžitě využít," říká odborník na výživu dr. Richard Pfleger, pod jehož vedením osm statečných čtenářek Blesku pro ženy úspěšně hubne. Kdyby jich ovšem organismus dostával nadbytek pravidelně, nebude mu "kapacita skladových zásob" stačit a bohužel se naučí přeměňovat cukry v tuky. A ty se začínají spalovat zhruba až po 20 minutách intenzivního cvičení. Jak je to možné? "Množství uloženého glykogenu se pohybuje okolo 300-500 g. Jeho zásoby ve svalech stačí nanejvýš na 15 až 20 min svalové práce, pak musí organismus využívat i jiné zdroje energie, například i tukovou tkáň," přináší vysvětlení dr. Pfleger. Omezte sacharidy Takže, chcete-li hubnout, musíte omezit konzumaci veškerého pečiva a sacharidových příloh (rýže, těstovin a samozřejmě knedlíků). Zdůrazňujeme: omezit, nikoliv zcela vyloučit ze svého jídelníčku. Pokud byste totiž polysacharidy vůbec nejedla, riskujete potíže pramenící z nedostatku vitaminu B a navíc se vám sníží bazální metabolismus, což je při hubnutí překážkou. Držte se následujících zásad: * Vyhýbejte se jednoduchým cukrům. Pro období diety volíme jako zdroj sacharidů suroviny s takzvaným nižším glykemickým indexem. Takové sacharidy musí organismus nejdříve zpracovat, takže pocítíte hlad později. * Vždycky kombinujte sacharidy, tuky a bílkoviny, tedy všechny základní živiny. Pro dietu je mnohem lepší jíst bílkoviny bez sacharidů (např. samotný biftek) než naopak sacharidy bez bílkovin! * Sacharidy by měly představovat zhruba 50 % všech přijatých kalorií. * Je dobré zařadit sacharidy jako první denní jídlo. Tím se nastartuje metabolismus, který je po nočním hladovění zpomalený. * Vyhýbejte se "náhražkám" skutečného jídla ve formě různých sušenek, čokoládových bonbonů a dalších sladkostí. * Nepoužívejte v dietě bílé pečivo. A buďte velmi opatrná při konzumaci pekařských výrobků vůbec. * Vyberte si svůj základní zdroj sacharidů (rutinu) a u toho v průběhu diety zůstaňte (naše dobrovolnice mají finský chléb, sushi rýži a kvalitní těstoviny) * Vyhýbejte se výrobkům s označením "light" a výrobků snízkým obsahem kalorií. Takové výrobky mají sice snížený obsah tuků, ale často bývají doslova nacpané sacharidy. * Namísto cukru používejte méně kalorická sladidla.


Doporučené zdroje sacharidů Hlavním zdrojem sacharidů v dietě by se měla stát kvalitní rýže. Tu můžete doplnit o těstoviny a některé druhy ovoce (fruktóza v něm obsažená patří k jednoduchým cukrům). Zásadně se vyhýbejte jednoduchým cukrům ve formě sladkostí, i když občasná konzumace čokolády není především u žen na škodu. Lze pochopit, že žena občas prostě potřebuje trochu "poškádlit" své chuťové buňky.
Recept na snídani s bohatým zdrojem sacharidů Spařte vroucí vodou 2-3 lžíce výběrových vloček. Přidejte trochu nízkotučného mléka, lžičku medu a skořici. Jako zdroj bílkovin přidejte lžíci nízkotučného sýra cottage nebo čistou syrovátkovou bílkovinu. Zamíchejte a podávejte.

Související články