Jarní třídenní detoxikace: Zhubněte a pročistěte tělo před Velikonocemi
Zbavte se nadváhy a načerpejte sílu a energii. Právě teď je ten nejlepší čas, kdy můžete očistit organismus od toxinů, které se vám v něm celou zimu usazovaly. A jako bonus ztratíte i pár kilo. Navíc tělo připravíte na přísun velikonočních dobrot, který vás čeká.
Nastartujte metabolismus
Zázvorová limonádaAutor: Shutterstock.comNa jeho přípravu potřebujete jen velkou sklenici vody ohřáté na pokojovou teplotu, šťávu z ½ citronu a plátek z kořene čerstvého zázvoru. Smíchejte citronovou šťávu s vodu, zázvor jemně nastrouhejte a šťávu vymačkejte do sklenice s citronovou vodou.
Vypijte alespoň jednu velkou sklenici. Pokud budete mít chuť, můžete nápoj popíjet i během dne.
Snídaně
Soothie podle Kimberly SnyderAutor: Shutterstock.comTenhle lehce stravitelný nápoj plný minerálů alkalizuje krev, což je při detoxikaci důležité. Pomáhá kontrolovat kvasinky, plísně a špatné bakterie.
Budete potřebovat:
2 až 3 stonky řapíkatého celeru
1 malou salátovou okurku
2 listy kapusty
1 hrst čerstvé zelené petrželky
1 oloupaná limeta nebo citron
1 jablko nebo hruškaPostup:
Všechny ingredience odšťavněte a džus pak pomalu popíjejte. Pro ještě zdravější start do nového dne přidejte prášek ze sušené řasy Spiruliny nebo práškový zelený ječmen. Pokud nemáte odšťavňovač, zkuste vše rozmixovat s trochou vody nebo si nápoj připravte rozmícháním polévkové lžíce sušené řasy Spiruliny a polévkové lžíce práškový zelený ječmen ve sklenici vody.Vypijte denně alespoň jednu velkou sklenici. Pokud ale budete mít chuť, můžete ho popíjet i během dne.
Svačina
Mrkev zasytí a nepřiberete po ní.Autor: profimedia.czTuhle svačinku si snadno připravíte předem do krabičky a vezmete si ji třeba do práce. Pomůže vám neporušit váš detoxikační režim.
Budete potřebovat:
3 stonky řapíkatého celeru
1 menší salátovou okurku
3 menší mrkvePo umytí zeleninu nakrájejte na malé proužky. Uchovávejte ji v chladničce, aby zůstala čerstvá a křupavá.
Oběd
Avokádo používali už Aztékové.Autor: Michal Protivanský, SHUTTERSTOCK.COMMořské řasy patří mezi rostlinné potraviny s nejvyšším obsahem živin a také vápníku a jódu. Ty pomáhají odstraňovat toxiny z vašeho těla.
Budete potřebovat:
na dressing:
1 polévkovou lžíci jemně nastrouhaného kořene zázvoru
1 polévkovou lžíci sojové omáčky japonského typu
šťáva z 1 citronuna salát:
1 nastrouhaná mrkev
2 malé okurky, rozkrojené na polovinu a nasekané
1 nasekan, zralé avokádo
hrst řeřichy nebo slunečnicových klíčků
hrst jemně nasekaného čerstvého koriandru
1 plát řasy nori, na krájený na tenké proužky
1 polévková lžíce opečených sezamových semínekZ nastrouhaného zázvoru vymačkejte všechnu šťávu do zavírací sklenice. Dužinu vyhoďte. Do sklenice přilijte sojovou omáčku a citronovou šťávu. Zavřete víčko a dobře protřepejte.
Zeleninu, řasu a bylinky smíchejte, zalijte dresinkem a promíchejte. Posypejte opraženými sezamovými semínky.
Odpolední svačina
Mandle jsou povzbudivé pro mužskou potenciAutor: profimedia.czK odpolední svačině si každý den dejte hrst mandlí. Nechte je namočené v misce přes noc, aby byly připravené pro vaši očistu. Namáčení všech ořechů podporuje tvorbu užitečných enzymů, zvyšuje množství vitamínů, pomáhá neutralizovat toxiny v tlustém střevě a umožňuje zjednodušit trávení.
Budete potřebovat:
3 hrsti mandlí (nebo můžete vybírat ze slunečnicových semen, dýňových semínek, lískových ořechů, pekanových ořechů, para ořechů, makadamia ořechů, piniových oříšků...)
voda zahřátá na pokojovou teplotu
1 lžička nerafinované mořské soliVložte všechny ingredience do mísy a zalijte vodou. Nechte je máčet po dobu 4 hodin nebo přes noc. Vodu vylijte a aktivované ořechy skladujte v chladničce.
Večeře
Cuketová polévka bude chutnat každému. Je zdravá a přitom velmi výživná.Autor: Profimedia.czTato zeleninová směs obnovuje rovnováhu kyselin a zásad v těle a také rovnováhu sodíku a draslíku. Polévka uvařená podle tohoto receptu vám vystačí na 3 dny.
Budete potřebovat:
1 litr vody
4 střední cukety, jemně nasekané
3 stonky řapíkatého celeru, jemně nasekaného
1 šálek zelených fazolových lusků, nakrájených nahrubo
1 velký svazek čerstvé petrželky, nasekané stonky a listy
3 střední rajčata, nakrájená najemno
3 stroužky česneku, nasekané najemno
2 lžičky nerafinované mořské soli nebo 1 polévková lžíce organické miso pasty
2 lžičky provensálských bylin, jako je rozmarýn, tymián, oregano...Všechny ingredience dejte do tlakového hrnce a přiveďte k mírnému varu. Snižte teplotu a vařte půl hodiny. Pokud chcete mít hladkou a krémovou polévku, vše roymixujte. Uchovávejte v chladničce.