Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zhubla 58 kilo, nyní učí hubnout jiné

10. října 2011 | 14:00

Zoufalství, přejídání, deprese, to byl život mladé Britky, když to dotáhla na 121 kilo. Stačila změna jídelníčku a je z ní hubená a šťastná žena.

Dvakrát týdně pomáhá Shelley Lawrence (29) z britského Yeovilu shodit nadbytečná kila stovce žen. Úspěšná lektorka hubnutí moc dobře ví jak na to, sama totiž ještě v roce 2006 vážila 121 kilogramů.

Za rok a půl se stejným stravovacím programem, jaký nyní vyučuje, zhubla neuvěřitelných 58 kilo. Nynějších 63 kilo si od té doby drží a moc ráda vyměnila šatník velikosti 52 – 54 za novou velkost 38. „Naprosto mi to změnilo život. Nadváhu jsem měla od osmi let a v pubertě jsem proto trpěla úzkostnými stavy a astmatem,“ vysvětluje.

Trauma z tloušťky zajídala

Shelley Lawrence měla nadváhu už jako dítě.
Autor: profimedia.cz
Spolužáci dívku kvůli nadváze šikanovali a došlo to tak daleko, že ji raději rodiče vzali ze školy a učili dceru sami doma. „Jenže to mělo za následek, že jsem své trauma z váhy a z vyřazení z kolektivu o samotě zajídala a ještě víc přibírala,“ přiznává.

Ani v dospělosti na tom nebyla lépe. V roce 2005 opustila svou práci kvůli depresím z obezity a stala se z ní samotářka, která svůj problém řešila zase jídlem, tedy ho stále víc zhoršovala.

„Rok na to někdo zveřejnil mou fotografii z party u přátel na webu a pod ní se začaly hromadit kruté a nelítostné komentáře. Cítila jsem se totálně ponížená a zahanbená a rozhodla jsem se to všem nandat,“ popisuje zásadní obrat ve své hlavě a následně i v životě.

Rychlé hubnutí byl marný boj

Napřed vyzkoušela řadu rychlých nízkokalorických diet, kdy sice něco zhubla, ale ne nijak výrazně a její deprese se jen prohloubily, takže výsledek byl ten, že nakonec opět přibrala.

Shelley Lawrence v době, kdy měla 121 kilo.
Autor: profimedia.cz
„Pak mi můj partner Mark Gafney a jeho matka navrhli, abych zkusila klub Slimming World,“ vypráví svůj začátek úspěchu. Matka partnera šla do klubu s ní, což Shelley nejen motivovalo, ale neodvážila se hubnutí vzdát.

„Za první týden jsem shodila přes dvě kila, přestože jsem vlastně pořád jedla. Jen mi správně upravili jídelníček. Nevěřila jsem svým očím, jak je to snadné,“ vzpomíná.

Stačilo jíst správné jídlo

Nejvíc jí ale pomohlo, že celá rodina, včele s jejím partnerem a jeho dcerou z předešlého svazku, se připojila k Shelleyinu zdravému jídelníčku a dodržují ho dodnes.

Základem jsou běžné potraviny, ovšem v optimálním složení a množství, jako jsou rýže, brambory, těstoviny, libové maso, ryby a samozřejmě zelenina. Mezi hlavními jídly jsou pak důležité svačiny v podobě ovoce, či nízkotučného jogurtu. Skladba a načasování jídelníčku pětkrát denně nedovolí organismu mít hlad a vedlejší chutě.

„Kila šla postupně dolů, a protože jsem změnila životní styl, vím, že se nikdy nevrátí. Vrátilo se mi naopak sebevědomí a už se nestydím chodit mezi lidi,“ objasňuje Shelley s tím, že nijak zvlášť nesportuje, jen chodí jednou týdně plavat.

Samozřejmě se vrátila do práce a navíc se zapojila jako lektorka ve Slimming Worldu, aby pomohla dalším ženám s nadváhou pochopit, že to jde, jen je třeba změnit životní styl.

Staňte se našimi příteli na Facebooku.

Autor: INT, bak