Úterý 14. května 2024
Svátek slaví Bonifác, zítra Žofie
Polojasno 22°C

DIETA 2010: Dietní zázraky? Ty nefungují!

Spolknout a zhubnout. Sen každého hubnoucího. Ale to bohužel nefunguje.
12. ledna 2010 | 05:00

Nebylo by to úžasné polykat jen pilulky, pít čaj nebo si nalepit náplast a konečně zhubnout? Vždyť to některé reklamy tvrdí! Jenže sliby – chyby. Takový hubnoucí zázrak zatím nikdo nevynalezl.

Z televize se denně dozvídáte, jak jednoduché je kila shodit. Jen si vybrat ten správný produkt. Na stránkách časopisů vykřikují bývalí tlouštíci, že díky náušnici nebo dokonce vložce v botě shodili už 20, 30 nebo i 50 kg za pouhý měsíc. Nevěřte!

Přejídat se, necvičit a hubnout? Nelze!

„Lidé toužící zbavit se nadváhy si koupí i za hodně draho cokoli, pokud mají pocit, že to hubnutí bude bez práce. Nechtějí cvičit a i nadále bez omezení jíst,“ říká trenérka Ivka Davidová z pražského Iwisportu. „A to je právě ten problém. Místo, aby peníze utracené za tyto nesmysly investovali do pravidelného cvičení, konzultace s odborníkem na výživu, vyhazují je obrazně řečeno z okna. Jeden klient dokonce přišel s tím, že si přes teleshopping objednal hubnoucí akupresurní vložky do bot a končí s cvičením. Samozřejmě že neshodil ani kilo a vrátil se zase ke spinningu a posilování.“

Vitaminy a minerály ano

Ale neházejte dietní podpůrné produkty do jednoho pytle. Některé skutečně významně podpoří dietní režim. „Pokud to myslíte s hubnutím vážně, určitě má význam pořídit si doplňky stravy s dostatečným obsahem rozpustných vláknin, případně některé redukční diety (DietLine, Redita, Guareta),“ radí odborník na výživu doktor Martin Staněk. „Při přísných dietách se vyplatí pořídit si takové doplňky stravy, které nám pomohou ještě více vyvážit redukční režim (multivitaminy, multiminerály, nenasycené mastné kyseliny ve formě rybího oleje) či pomáhají odstranit některé jeho běžné nežádoucí účinky (zápach z úst, zácpa, zvýšená únava).

Přelepte pusu náplastí!

Doktor Staněk si neodpustí na adresu jednoho »zázračného« dietního pomocníka zažertovat: „Náplasti na hubnutí však 100% účinné jsou. Musíte se však s nimi každý den ráno přelepit ústa, nikoliv jiné partie těla a neodlepovat po celý den!“

Nesmyslné »hubnoucí« pomůcky:

Pilulky slibující úbytek 20 kilo za měsíc
Hubnoucí pásy
Čaje, které »rozbíjejí« tuky
Zeštíhlující kosmetika (funguje jen v kombinaci s tělesnou aktivitou)
Akupunkturní náušnice a náramky
Speciální vložky do bot
Potící se pyžama (v noci prý ztratíte až 2 kila)
Hubnutí pomocí projímadla

 


Redukční jídelníček pro tento den

Snídaně: Sendvič z celozrnného chleba s rostlinným tukem light, se sýrem a rajčetem

Svačina: Ovesné vločky s jogurtem a ananasem

Oběd: ¼ kuřete a pestrý zeleninový salát

Svačina: Müsli tyčinka, jablko, grapefruit

Večeře: Hovězí vývar s masem a zeleninou, kuřecí kostky na zelenině, bylinkové brambory

Celkový příjem energie za den: 6384,7 kJ

Bílkoviny: 76,1 g

Sacharidy: 191,3 g

Tuky: 51,5 g

 

Autor: Iva Dvořáková
Klíčová slova: dieta
Diskuse ke článku
.