Zaostřeno na maso
Šťavnaté maso nemusí být pokaždé jen výsledkem smažení ve vysoké vrstvě tuku. Na kvalitní pánvi s nepřilnavým povrchem ho můžete připravit téměř bez tuku. Jiným řešením je podlít maso sklenkou vody a vzniklý sos zakápnout ovocným octem.
Uždibujte
Ráda uzobáváte po malých kouscích? Opatřete si krátké kuchyňské jehly a připravte si zdravé a zábavné minišpízy. Napichujte kostičky ananasu střídavě s kousky kuřecího masa či s krevetami nebo cherry rajčátka střídavě s bazalkou a mozzarellou. Jinou variantou je rybí nebo drůbeží maso prokládané kolečky šalotky, plátky paprik a cukety. Pochutnáte si také na ovocných minišpízech, jsou barevně lákavé a šťavnaté. Můžete je i lehce ogrilovat.
Jezte zeleninu, je základ!
Ředkvičky, květák, cherry rajčátka, okurka... to jsou základní ingredience, které nikdy nezklamou, když potřebujete připravit rychlý předkrm. Vyplatí se mít po ruce i další šikovné přísady. Například z tvarohu a bílého jogurtu uděláte lehké dipy, tedy hustší omáčky, které můžete ochutit bylinkami, kořením, hořčicí nebo kečupem. Jsou hotové raz dva a v kombinaci s čerstvou zeleninou jsou velmi osvěžující.
Nešetřete bylinkami
Už jste se nejspíš přesvědčila, že skvěle ochutí například různé druhy rybího masa. Ryby obložte snítkami čerstvých bylinek a zabalte je do pečicího papíru. Lépe si tak uchovají aroma i většinu vitaminů a nemusíte se bát, že je při pečení vysušíte.
Naučte se bylinky kombinovat i s ovocem. Při přípravě dezertů myslete na mátu a meduňku, z koření pak samozřejmě na skořici, hřebíček nebo badyán. Stačí, když jimi ovoce pokladete a jemně posypete kořením, zabalíte do pečicího papíru (nejlépe dvojmo, aby nevytékala šťáva) a upečete v troubě nebo pod grilem asi deset minut. Pak už si jen bez výčitek můžete pochutnávat.
Rybu doplňte... opět zeleninou
Ať už jste se rozhodla pro tuňáka z konzervy nebo podkovu z čerstvého lososa, nikdy nic nezkazíte bohatou zeleninovou přílohou. Lilky, cukety nebo papriky nakrájejte na kolečka a pečte v troubě asi 20 minut. Získáte skvělou zdravou přílohu, kterou můžete podle chuti doplnit česnekem, cibulí a samozřejmě bylinkami. Výhodou je snadná příprava a nízká kalorická hodnota. Ze zdravotního hlediska je velkou předností vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin.
Na dno výrobníku na led dejte kousky ovoce (jahody, maliny, kostky manga, kuličky rybízu apod.) nebo lístky čerstvých bylinek (mátu, estragon), zalijte vodou a nechte zmrazit. Získáte dekorativní a osvěžující přísadu do vody a nebudete si připadat tolik ošizená, když si třeba přítel po vašem boku bude pochutnávat na poněkud kaloričtějším aperitivu.
Černá ředkev – vynikající detox!
Dopřejte si ji nakrájenou na kolečka v kombinaci s tvarohem smíchaným s bylinkami nebo nastrouhanou a ochucenou citronovou šťávou, případně ji jen tak přikusujte třeba k masu místo pečiva. Ředkev je často nedoceněný dar přírody. Podporuje odvádění toxinů z těla a podporuje činnost žlučníku. Jinou fintou, jak napomoct organismu v pročišťování, je desetidenní kúra, která spočívá v pití odvarů z diuretických bylin (pampelišky, lípy, bezu, jalovce).
Sázejte na estetický dojem
Kostičky nebo proužky z různobarevných paprik, pár kapek balzamikového octa, citronová kůra, snítka rozmarýnu, mátový lístek... To je ten nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak potěšit oko ještě dříve, než se pustíte do jídla. S kreativním přístupem bude vaše jídlo barevné, zábavné, a vy si určitě víc pochutnáte. I malá porce může vypadat jako opulentní oběd či večeře.
Želé je skvělé!
Pro přípravu želatinových pohárů stačí, když rozpustíte želatinu například v bylinkovém čaji, zalijete jím ovoce a necháte v chladu ztuhnout. Slanou variantou jsou aspiky, které připravíte z vývaru, ve kterém rozpustíte želatinu. Tekutinou přelijte směs zeleniny smíchanou například s krabím masem, vejcem uvařeným natvrdo nebo s kostičkami šunky.
Sladká tečka
Nevěříte na zákusek, který by měl jen 250 kJ? A přece vám jeden takový poradíme. Místo klasické sladkosti si připravte ovocné šátečky. Kousky ovoce zabalte do tenkého plátku listového těsta, potřete rozšlehaným žloutkem a upečte v troubě dozlatova. Jen nepatrně zhřešíte, když kousky pečiva jemně poprášíte vanilkovým cukrem.