Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zatočte s nadváhou! aneb S našimi radami to půjde

Zatočte s nadváhou
11. června 2009 | 13:55

Inspirujte se našimi radami pro boj s přebytečnými kily, aniž byste se trápil odříkáním. Držet dietu neznamená hladovět. Důležité je vnést do svého kulinářského umění nové, zdravější návyky.

Zaostřeno na maso
Šťavnaté maso nemusí být pokaždé jen výsledkem smažení ve vysoké vrstvě tuku. Na kvalitní pánvi s nepřilnavým povrchem ho můžete připravit téměř bez tuku. Jiným řešením je podlít maso sklenkou vody a vzniklý sos zakápnout ovocným octem.

Uždibujte
Ráda uzobáváte po malých kouscích? Opatřete si krátké kuchyňské jehly a připravte si zdravé a zábavné minišpízy. Napichujte kostičky ananasu střídavě s kousky kuřecího masa či s krevetami nebo cherry rajčátka střídavě s bazalkou a mozzarellou. Jinou variantou je rybí nebo drůbeží maso prokládané kolečky šalotky, plátky paprik a cukety. Pochutnáte si také na ovocných minišpízech, jsou barevně lákavé a šťavnaté. Můžete je i lehce ogrilovat.

Zatočte s nadváhou
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jezte zeleninu, je základ!
Ředkvičky, květák, cherry rajčátka, okurka... to jsou základní ingredience, které nikdy nezklamou, když potřebujete připravit rychlý předkrm. Vyplatí se mít po ruce i další šikovné přísady. Například z tvarohu a bílého jogurtu uděláte lehké dipy, tedy hustší omáčky, které můžete ochutit bylinkami, kořením, hořčicí nebo kečupem. Jsou hotové raz dva a v kombinaci s čerstvou zeleninou jsou velmi osvěžující.

Nešetřete bylinkami
Už jste se nejspíš přesvědčila, že skvěle ochutí například různé druhy rybího masa. Ryby obložte snítkami čerstvých bylinek a zabalte je do pečicího papíru. Lépe si tak uchovají aroma i většinu vitaminů a nemusíte se bát, že je při pečení vysušíte.
Naučte se bylinky kombinovat i s ovocem. Při přípravě dezertů myslete na mátu a meduňku, z koření pak samozřejmě na skořici, hřebíček nebo badyán. Stačí, když jimi ovoce pokladete a jemně posypete kořením, zabalíte do pečicího papíru (nejlépe dvojmo, aby nevytékala šťáva) a upečete v troubě nebo pod grilem asi deset minut. Pak už si jen bez výčitek můžete pochutnávat.

Rybu doplňte... opět zeleninou
Ať už jste se rozhodla pro tuňáka z konzervy nebo podkovu z čerstvého lososa, nikdy nic nezkazíte bohatou zeleninovou přílohou. Lilky, cukety nebo papriky nakrájejte na kolečka a pečte v troubě asi 20 minut. Získáte skvělou zdravou přílohu, kterou můžete podle chuti doplnit česnekem, cibulí a samozřejmě bylinkami. Výhodou je snadná příprava a nízká kalorická hodnota. Ze zdravotního hlediska je velkou předností vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Zatočte s nadváhou
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Fajn jsou ledové kostky
Na dno výrobníku na led dejte kousky ovoce (jahody, maliny, kostky manga, kuličky rybízu apod.) nebo lístky čerstvých bylinek (mátu, estragon), zalijte vodou a nechte zmrazit. Získáte dekorativní a osvěžující přísadu do vody a nebudete si připadat tolik ošizená, když si třeba přítel po vašem boku bude pochutnávat na poněkud kaloričtějším aperitivu.

Černá ředkev – vynikající detox!
Dopřejte si ji nakrájenou na kolečka v kombinaci s tvarohem smíchaným s bylinkami nebo nastrouhanou a ochucenou citronovou šťávou, případně ji jen tak přikusujte třeba k masu místo pečiva. Ředkev je často nedoceněný dar přírody. Podporuje odvádění toxinů z těla a podporuje činnost žlučníku. Jinou fintou, jak napomoct organismu v pročišťování, je desetidenní kúra, která spočívá v pití odvarů z diuretických bylin (pampelišky, lípy, bezu, jalovce).

Sázejte na estetický dojem
Kostičky nebo proužky z různobarevných paprik, pár kapek balzamikového octa, citronová kůra, snítka rozmarýnu, mátový lístek... To je ten nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak potěšit oko ještě dříve, než se pustíte do jídla. S kreativním přístupem bude vaše jídlo barevné, zábavné, a vy si určitě víc pochutnáte. I malá porce může vypadat jako opulentní oběd či večeře.

Želé je skvělé!
Pro přípravu želatinových pohárů stačí, když rozpustíte želatinu například v bylinkovém čaji, zalijete jím ovoce a necháte v chladu ztuhnout. Slanou variantou jsou aspiky, které připravíte z vývaru, ve kterém rozpustíte želatinu. Tekutinou přelijte směs zeleniny smíchanou například s krabím masem, vejcem uvařeným natvrdo nebo s kostičkami šunky.

Sladká tečka
Nevěříte na zákusek, který by měl jen 250 kJ? A přece vám jeden takový poradíme. Místo klasické sladkosti si připravte ovocné šátečky. Kousky ovoce zabalte do tenkého plátku listového těsta, potřete rozšlehaným žloutkem a upečte v troubě dozlatova. Jen nepatrně zhřešíte, když kousky pečiva jemně poprášíte vanilkovým cukrem.

Autor: připravily: lap, lena
Klíčová slova: bpž;hubnutí;dieta;
Diskuse ke článku
.