Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebojte se počítače - nekouše! - 7. díl: Jak hledat na internetu

Největší přínosem internetu jsou miliardy různých informací, které tam můžete najít.
9. prosince 2008 | 12:04

Největší přínosem internetu jsou miliardy různých informací, které tam můžete najít. I když je jich tolik, nebojte se, že se v nich ztratíte. Pomohou vám "vyhledávače".

Na síti si můžete vyhledat opravdu všechno – od životně důležitých informací, jako jsou kontakty na lékaře, přes mapy a jízdní řády až třeba pro vyhledání kontaktu na bývalou spolužačku.

Jak hledat
Celosvětově nejpoužívanějším vyhledávačem je Google – najdete ho na adrese www.google.cz. Hodně používaný je i český Seznam, ten najdete na www.seznam.cz. Na ploše, která se vám zobrazí, najdete okénko, kam zadáte klíčové slovo, podle kterého budete hledat.

Na internetu se neztratíte, pomohou vám vyhledávače.
Autor: Martin Mag

Klíčová slova
Například – vaše dítě potřebuje rovnátka. Do vyhledávacího pole zadáte slovo ortodoncie a k tomu místo, kde bydlíte. Ťuknete na Hledat (v některých vyhledávačích je uveden jen symbol – malá lupa) a za chviličku se vám na obrazovce se obvykle objeví seznam zubařů ve vašem bydlišti. Proklepnutím první, podtržené řádky se dostanete přímo na jejich webovou stránku či na kontakt. Na Googlu i Seznamu si můžete vybrat, zda se má hledat pouze v českých stránkách, nebo na celém webu.

Hledáte-li například kartářku z Prahy, zadáte "kartářka Praha", toužíte-li po informacích o svém oblíbenci, zadáte například "Brad Pitt" – a vyjede vám spousta odkazů i v cizím jazyce. Po čase se naučíte zadávat vhodná klíčová slova (např. zámek Hluboká; zámečnictví Brno; krejčovství Hlubočepy; programy divadel; město Vlašim atd.) a také se naučíte pohybovat po internetu.

Zahraniční stránky
Hledání na zahraničních stránkách použijete třeba pro inspiraci pro svůj koníček. Pokud například šijete, stačí zadat slovo patchwork a objeví se vám desítky, ne-li stovky stránek, ze kterých můžete čerpat. Nemusíte se bát ani toho, že stránce v cizí jazyce neporozumíte, Google totiž nabízí možnost "přeložit stránku" (alespoň u těch anglických), a i když je tenhle strojový překlad dost kostrbatý, základní informace z něj jistě pochopíte.

POZOR

Na internetu neplatí, že co je psáno, to je dáno. Věnujte pozornost tomu, zda informace nejsou zastaralé nebo mylné.

Největší přínosem internetu jsou miliardy různých informací, které tam můžete najít.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

České užitečné odkazy

www.seznam.cz

Pokud jedete autem někam, kde to neznáte, nebo hledáte ulici, využijte odkaz Mapy (nebo přímo www.mapy.cz). Do políčka na vyhledávání zadejte název města, klikněte na Mapy a Hledej. Objeví se vám mapa, kterou lze libovolně zmenšovat a zvětšovat, a můžete si dokonce přepnout na fotomapu, která vám ukáže letecký pohled na danou oblast. V pravém horním rohu najdete další důležitou věc – Plánovač tras. Zadáte výchozí a cílové místo, a nejenže se vám objeví mapa s červeně vyznačenou trasou, ale v pravém sloupci najdete opravdu podrobný itinerář cesty, který si můžete vytisknout a vzít s sebou do auta.

Pokud zvolíte nad okénkem vyhledávání Firmy, můžete hledat třeba řemeslníky, cestovní kanceláře nebo kadeřnici. Hodit se může i další služba na Seznamu – Slovník. Překládá z češtiny do angličtiny i naopak a také do několika dalších jazyků.

www.idos.cz

Tady najdete všechny spoje, když chcete cestovat veřejnou dopravou, české i mezinárodní jízdní řády vlaků i autobusů. Další výhodou pak je, že si přes internet můžete rezervovat nebo i koupit jízdenku i s místenkou.

www.cs.wikipedia.org

Na téhle adrese najdete rozsáhlou otevřenou encyklopedii, do které můžete sami i doplňovat informace.

www.spoluzaci.cz

A jak je to s těmi na začátku zmíněnými spolužáky? Můžete si jednoduše vyhledat svoji třídu (nejprve město, pak školu a ročník ukončení) a tam pak spolužáky, kteří sem dali na sebe kontakty.

www.bleskprozeny.cz

Tady najdete svůj oblíbený časopis.

Blesk pro ženy - speciál VÁNOCE
Autor: archiv

Autor: Sylva Šporková
Související články