Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Máme menší plat než muži

Ženy v Čechách se většinou musí spokojit se třemi čtvrtinami mzdy, kterou pobírá muž.
22. října 2008 | 13:31

Ženy v Čechách berou za stejnou práci méně peněz než muži. Ne protože by měly nižší vzdělání a horší praxi nebo odváděly nekvalitní práci, ale kvůli tomu, že jsou ženy.

Většinou se tak musí spokojit se třemi čtvrtinami mzdy, kterou pobírá muž.

Zatímco administrativní pracovník – muž – má v průměru 21 850 korun hrubého, stejná pozice obsazená ženou je ohodnocena pouze 17 600 korunami. Rozdíly v mzdách se podle průzkumu merces.cz týkají i dalších profesí. Prodavačky mají v průměru 12 050 korun, prodavači o celých 5 500 korun více. Obchodní manažerky berou 29 000 korun, manažeři na stejných pozicích 36 500 atd. "Je pravda, že muži obsazují lépe placené profese či pozice, ovšem ženy jsou odměňovány v průměru výrazně hůře než muži, ačkoliv zastávají stejnou práci," říká Dalibor Jakuš, jednatel společnosti Profesia, která provozuje web www.merces.cz.

Delší praxe u žen = stále stejný plat

Z průzkumu také vyplynulo, že rozdíl ve mzdách je již při nástupu do zaměstnání a s přibývajícími roky praxe se ještě zvyšuje. "Příjmy žen se s rostoucí délkou praxe v zásadě nemění, muži se rok od roku výrazně ženám vzdalují," uvádí Dalibor Jakuš. Vyjádřeno v absolutních částkách, ženy si díky několika letům praxe polepší z 16 800 na 19 500 korun. Muži mají zpočátku v průměru už necelých 21 000 korun, zatímco po třech letech 26 850 korun.

Ženy v Čechách se většinou musí spokojit se třemi čtvrtinami mzdy, kterou pobírá muž.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: www.merces.cz, vin
Klíčová slova: bpž;bpz;diskriminace;plat;
Související články