Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zatočte s vysokým tlakem! Jde to i bez léků

  • Začněte se zabývat myšlenkou, že si pořídíte nějakého domácího mazlíčka. Studie jasně prokázaly, že lidem, kteří tráví čas s domácími zvířaty, se sníží krevní tlak.
    31. října 2014 | 15:30

    Přezdívá se mu tichý vrah. Oprávněně. Nebolí, nemá žádné viditelné příznaky. Ale statistiky jsou neúprosné! Hypertenze neboli vysoký tlak má na svědomí více než čtvrtinu úmrtí lidí starších čtyřiceti let. Vysoký tlak se zkrátka rozhodně nevyplatí podceňovat! Naštěstí existují způsoby, jak ho snížit přirozenou cestou.

  • Procházejte se!

    Musíte za svým partnerem pořád klusat? Možná je to znamení toho, že vás nemiluje!
    Autor: shutterstoclk
    Zařaďte do svého každodenního režimu svižnou procházku. Pohyb pomáhá tělu využívat kyslík efektivněji. Půlhodinová procházka je podle vědců canterburské Christ Church University nejúčinnější činností, která pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.
  • Klidně dýchejte

    Naučte se dýchat do bříška. Břišní dýchání umožňuje transportovat kyslík do dolních částí plic.
    Autor: profimedia.cz
    Pomalé dýchání a meditace snižují produkci stresových hormonů, které mají vliv na vylučování reninu, hormonu produkovaného ledvinami, který zvyšuje krevní tlak. Vyzkoušejte jednoduchou relaxační techniku. Stačí 5 minut ráno a večer. Zhluboka se nadechněte až do břicha. Vydechněte a uvolněte všechno vaše napětí.
  • Doplňte draslík

    Naučte se správně zpracovat rajčata. Pochutnáte si mnohem více.
    Autor: Shutterstock
    Zvyšte množství draslíku ve stravě. Ten působí přímo na cévy a roztahuje je. Konzumace na draslík bohatého ovoce a zeleniny je proto důležitou součástí jídelníčku ke snížení krevního tlaku. K potravinám s vysokým obsahem draslíku patří rajčata, brambory, banány, fazole, hrášek, ananasový meloun, medový melounu, švestky a rozinky.
  • Omezte solení

    Přírodní repelent si uděláte z jednoduše dostupných surovin.
    Autor: Shutterstock.com
    V jídelníčku omezte množství soli (neměli byste přijmout více než 1 500 miligramů denně). Ta se bohužel vyskytuje ve většině polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin. Pokud je to tedy jen trochu možné, vyhněte se jim. Dejte přednost domácí stravě. Místo soli k dochucení použijte bylinky, houby nebo směsi koření bez přidané soli.
  • Dopřejte si s tmavou čokoládou

    Čokoláda
    Autor: profimedia.cz
    Pochoutka s obsahem kakaa vyšším než 70 % díky vysokému obsahu flavonoidů snižuje krevní tlak. 100 g tabulka jich obsahuje na 500 miligramů. Musíme ale dodat, že tabulka čokolády denně je poměrně vysoké kalorické zatížení.
  • Obejměte kočku

    Začněte se zabývat myšlenkou, že si pořídíte nějakého domácího mazlíčka. Studie jasně prokázaly, že lidem, kteří tráví čas s domácími zvířaty, se sníží krevní tlak.
    Autor: profimedia.cz
    Začněte se zabývat myšlenkou, že si pořídíte nějakého domácího mazlíčka nebo budete alespoň trávit více času se zvířaty. Ta totiž mají přirozené uklidňující schopnosti. Studie jasně prokázaly, že lidem, kteří tráví čas s domácími zvířaty, se sníží krevní tlak.

Klíčová slova:  vysoký krevní tlak, zdraví