Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Návrat k neopálené pleti není jen novou módní vlnou

Panthenol Spray
27. června 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

S každoročním příchodem léta se začne hovořit o negativních účincích slunečního záření. Bohužel oprávněně. Není potřeba mít strach ze slunce jako takového, ale spíše z přístupu k opalování a k naší pokožce, jenž nebývá často zodpovědný. Opálená pokožka nám připadá zdravější, dermatologové mají však většinou opačný názor.

Slunečním paprskům se nedá vyhnout. Proč bychom také měli? Díky slunci žijeme. Pomáhá zlepšovat náladu a má výrazné antidepresivní účinky. Stále se opakuje, že slunce je rovněž důležité pro tvorbu vitaminu D, který pozitivně ovlivňuje kosti, zuby a nervový systém. Na dostatečnou tvorbu tohoto vitaminu však stačí sedět 15 minut na prosluněném balkoně. Sluneční záření je účinné při léčbě některých kožních problémů, například atopických ekzémů nebo lupénky, ale také zde platí, všeho s mírou.

Nadměrná expozice slunci může vést k solárnímu zánětu kůže, který způsobuje UVB složka slunečního záření. Ta se rovněž nejvíce uplatňuje i při rakovině kůže, jež je v současnosti asi největším strašákem. UVA se zase podílí na předčasném stárnutí pokožky, tvorbě vrásek. Obě složky UV záření při nadměrném působení celkově oslabují imunitní systém a představují rizika pro další orgány, například pro oči.

K pobytu na slunci a k opalování bychom měli přistupovat obezřetně. Péči o pokožku před létem lze rozdělit do tří fází:  

1.    Prohlídka u dermatologa (nejlépe v zimě), který případně doporučí odstranit podezřelá mateřská znaménka.
2.    Aplikace vhodných krémů s odpovídajícími slunečními faktory.
3.    Péče po opalování – ošetření pokožky.

Ad 1) Dermatolog je jediným odborníkem, který objektivně zhodnotí stav mateřských znamének a navrhne další postup. Pokud zjistíme, že se znaménka zvětšují, mění barvu nebo krvácejí, musejí se co nejdříve odstranit. A to nejlépe během podzimních a zimních měsíců, kdy je pokožka chráněna oděvem a nepřišla ještě do styku se slunečními paprsky.

Ad 2) Opalování zdravé není, ale k moři kvůli tomu jezdit nepřestaneme. Co je potřeba vědět, aby naše často přecitlivělá kůže přežila dovolenou v teplých krajích ve zdraví?


Panthenol Spray
Autor: Omnimedia, s. r. o.

O své pokožce musíme především vědět co nejvíce, zejména, jak na slunce reaguje, a tedy jakému fototypu odpovídá.

Pro naši zeměpisnou šířku jsou nejběžnější fototypy II a III.
Fototyp II – pokožka je citlivá, na slunci mírně zhnědne. Charakteristická je světlá pleť, někdy pihy, vlasy blond až hnědé, oči modré, zelené, šedé.
Fototyp III - normální pokožka, která hnědne dobře. Tuto pokožku má asi 78% populace. Pleť bývá světlehnědá, bez pih, vlasy tmavě blond až kaštanové, oči šedé nebo hnědé.
Od toho se odvíjí doba pobytu na slunci. Průměrná doba slunění je u obou fototypů 10-15  minut.  

Jak se nejlépe chránit?

20-30 minut před každým sluněním, což nemusí být jen opalování u moře, ale i při zdánlivě nevinných procházkách po městě nebo při práci na  zahradě bychom měli použít speciální krémy na opalování s vysokým UV faktorem. Každé dvě až tři hodiny se doporučuje vystavovanou část těla opět promazat. Žádoucí je také pořídit si na léto vhodnou pokrývku hlavy a kvalitní sluneční brýle, které účinně ochrání oči.
Je třeba se vyhnout slunění mezi 11. a 15. hodinou, kdy sluneční paprsky dopadají kolmo na zemský povrch, a jsou tudíž nejagresivnější.

Prostředky na opalování jsou vybaveny ochranným SPF faktorem.
Hodnota SPF (sun protection factor) vyjadřuje násobky doby relativně bezpečného pobytu na slunci. Nejnižší přípustnou ochranou je SPF 6 , nejvyšší je pak hodnota 50 +. Krémy a mléka na opalování musejí podle doporučení Evropské komise (2006/647/ES) chránit nejen proti UVB, ale i UVA záření. Nepřípustná jsou označení „ochrana po celý den“ nebo „100% ochrana”, což žádný kosmetický prostředek nemůže nikdy zaručit.  

Pro děti se doporučují přípravky s ochranným faktorem alespoň 30 SPF, které kombinují filtry chemické, mechanické a minerální. U dětí je potřeba ochranný film obnovovat častěji než u dospělých nebo je přímému slunci nevystavovat vůbec.   

I když zrovna neležíme na pláži, ale „jen“ chodíme po městě nebo pracujeme na zahradě, stále je potřeba si pleť chránit, protože působením sluníčka mnohem rychleji stárne. Alespoň kvalitní kosmetikou, která už dnes obsahuje UV filtry.

Panthenol Spray pomůže vyléčit spáleniny i drobné oděrky


Panthenol Spray pomáhá nejen při spálení od sluníčka, ale také při zánětech kůže a oparech vyvolaných slunečním zářením.   

Oproti přípravkům s panthenolem, jichž je na trhu nepřeberné množství, Panthenol Spray jako jediný lék ve formě spreje přináší výhodu snadné bezkontaktní aplikace, což oceníte vždy, když potřebujete ošetřit zarudlé a bolestivé místo. Sněhobílá pěna ránu přikryje a příjemně ochladí. Tím, že se rány nemusíte dotýkat, dodržujete zároveň zásady správné hygieny.  

I když se přípravek rychle vstřebá, kůže nezůstává vysušená, ale naopak vláčná a připravená ke správné regeneraci. Takto bezbolestná a rychlá domácí léčba je vhodná jak na nežádoucí spáleniny způsobené sluníčkem, tak pro dětské odřeniny kolen a loktů, jež jsou zvláště v letních měsících na denním pořádku. Přípravek se může používat i několikrát denně podle potřeby a typu poranění.

Při závažnějších popáleninách je samozřejmě vhodné rychle vyhledat lékařskou pomoc, ale drobnější spáleniny a oděrky si můžete snadno a účinně ošetřit sami.

Více v příbalové informaci k léku a na www.panthenolspray.cz. Orientační cena: 135 Kč.   

Diskuse ke článku
.
Související články