Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co se děje s tělem, když hladovíte...

Ilustrační foto
6. dubna 2006 | 10:13

Anorexie je nemoc jako každá jiná a potřebuje proto léčit. Přečtěte si, co se s vaším tělem při nemoci vlastně děje

Nejenom tukové polštářky mizí, když lidé s poruchami příjmu potravy začnou jíst miniaturní porce jídla. Po nějaké době totiž nedostatek potravin způsobí utrpení i dalším částem těla. Zdravotní obtíže jsou alarmující a výjimkou není ani celkové zničující vyčerpání organismu. VLASY Stálý nedostatek proteinů zavinuje, že jsou vlasy tenké a křehké. MOZEK Souhra v mozku vylučovaných látek důležitých pro psychickou pohodu je narušená. Průzkumy mozků anorektiček prokázaly nedostatek serotoninu. Důsledkem toho pociťovaly strach a úzkost. SRDCE Hladovění bere srdci energii, kterou potřebuje na to, aby dostatečně pumpovalo krev do všech částí těla. Anorektičky se proto cítí slabé a trpí pocity chladu. Nedostatek minerálů pak může vést k poruchám srdečního rytmu. STŘEVA Pohyb ve střevech se zpomalí, takže se pacienti cítí, jako kdyby měli zácpu, což je nepříjemné. To jen posiluje jejich vůli nejíst. SVALY Pozvolna se ztenčují, takže ubývá lidem síla. LEDVINY Extrémní nedostatek tekutin může vést k selhání orgánů. KOSTI Kostem kvůli hladovění chybí kalcium, životně důležitý stavební prvek pro silnou kostru. Teenageři, kteří si v pubertě nezásobí kostru dostatkem vápníku, pak mohou trpět častými zlomeninami. NEHTY Lámou se. HORMONY Při extrémní ztrátě hmotnosti zastavuje tělo produkci sexuálních hormonů, což může vést k protahování puberty, u mužů se dostaví impotence, u žen přerušení menstruačního cyklu. V extrémních případech je následkem trvalá neplodnost. KŮŽE Kůže anorektiček je suchá a často se začíná pokrývat jemným chmýřím, zvláště pak na tvářích a na zádech.


Nezdravé hubnutí Anorexií nebo bulimií trpí u nás asi tři procenta dívek. Touží být co nejštíhlejší, proto nejí téměř vůbec, nebo snědí velké množství a pak ho okamžitě vyzvrátí. Není nic výjimečného, když dívka toužící po štíhlosti zvrací i dvacetkrát za den. Problém je v tom, že ve skutečnosti nadváhu mít vůbec nemusí! Každý rok je pro poruchy příjmu potravy hospitalizováno asi 500 pacientek s anorexií a 200 s bulimií. Štíhlá linie je leckdy draho vykoupená: Přibližně pět procent anorektiček na následky extrémního hladovění umírá. Vzor v modelkách mají už osmileté dívenky. Chtějí být jako ony, a proto odmítají potravu. Z nedostatku základních živin však vzniká mnoho zdravotních problémů. Podle zkušeností lékařů, kteří se těmito poruchami zabývají, se někdy předávají z generace na generaci. Stejné požadavky, které kladou nezdravě hubnoucí matky na své tělo pak mají i na své potomky. Drží nesmyslné diety a trápí děti hlady. Odhalit, kdy začíná posedlost vlastním tělem je obtížné, protože dívky svou nemoc tají. Léčba je obtížná a dlouhodobá. Úspěch léčby závisí na tom, kdy se nemocná dostane k lékaři.
10 tipů, jak nevychovat anorektičku 1. Poučte své děti o různých tělesných typech a také o tom, jak škodlivé může být vytváření předsudků vůči určité postavě. 2. Zkoumejte své sny, cíle a požadavky, které kladete na své blízké. Dáváte velký důraz na fyzickou krásu? Vyvarujte se výroků typu: Nejez moc, budeš se víc podobat modelkám z časopisů. Snaž se vejít do užších šatů apod. 3. Naučte se povídat si se svými dětmi o tom, jak je nebezpečné držet diety, jak je důležité jíst pestrou a vyváženou stravu. 4. Vyhýbejte se rozdělování jídel na dobrá a bezpečná - tzn. netučná a nízkokalorická a špatná a nebezpečná - tzn. tučná nebo vysokokalorická. 5. Učte své děti, že cvičení je činnost, která se provozuje pro radost a udržení dobré kondice, ne pro redukci hmotnosti. 6. Nevyhýbejte se aktivitám, přitahujícím pozornost k vašemu tělu, jako je plavání, opalování či tancování. 7. Pomozte svým dětem bránit se vlivu médií, propagujícím tělesnou krásu spojenou s vyhublostí a nadměrnou štíhlostí. Nejen štíhlé tělo může být přitažlivé. 8. Poučte chlapce o tom, jaký mohou mít vliv jejich výroky na dívčí sebevědomí. 9. Veďte své děti k tomu, aby byly aktivní pro radost a nezabývaly se zbytečně počtem přijatých a vydaných kalorií (samozřejmě pokud to není doporučeno lékařem ze zdravotních důvodů) 10. Snažte se zvýšit sebedůvěru dětí i v jiných oblastech než je fyzický vzhled: koníčky, sport, škola... Kladné přijímání sebe sama je nejlepším lékem proti nesmyslným dietám. Kde najdete pomoc? Na stránkách www.pppinfo.cz se dozvíte více o poruchách příjmu potravy, naleznete zde příběhy pacientů a rady, kde hledat odborné pracoviště

Autor: INT
Související články