Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 tipů, jak přežít návrat z dovolené

Studentka právnické fakulty Evelína už se v této branži pohybuje skoro čtyři roky, proto jí jen máloco překvapí.
31. srpna 2009 | 11:10

Stres, nervozita a pocit, že rozhodně nemůžete stihnout všechny nahromaděné resty. Tak často vypadají první dny těsně po návratu z dovolené.

Hlavu ještě máte plnou sluníčka a odpočinku, ale šéf po vás chce, abyste bleskurychle přeřadili z neutrálu na nejvyšší pracovní rychlost. Jenže »řadicí páka« trochu drhne.

Návrat z dovolené do práce je totiž podle psychologů velmi stresující. Organismus, který si zvykl na pozdní vstávání a poobědového šlofíčka, reaguje na ranní úprk do práce únavou a podrážděností. Člověk se tak ocitá v začarovaném kruhu. Místo aby hýřil energií a optimismem, tak návrat do všední reality provází nespavost a špatná nálada.

Návrat z dovolené není pro nikoho jednoduchý
Autor: scom

Začarovaný kruh stresu

Začíná to už před příchodem do práce. „To zas budou zmatky. A ty stovky nevyřízených mailů. To abych tam i spal(a).“ Nebo naopak vám v hlavě šrotuje: „Co když zjistili, že se beze mě obejdou? Co když budu mít na stole výpověď!“ Nepropadejte ale předčasně panice. Strach, smutek, únava i odpor k práci jsou po dovolené naprosto přirozené. Různí lidé totiž na návrat do pracovního kolotoče reagují různě. Zatímco jedni jsou nabití energií a nemůžou se dočkat, druzí se jen bezcílně plouží a v duchu jsou stále ještě na dovolené. Pro tyhle ponávratové stavy z prázdnin dokonce existuje i odborný název – syndrom návratu z dovolené.

Syndrom návratu z dovolené:
* problémy se soustředěním
* pocity úzkosti a nervozity
* smutek, únava a letargie
* nadměrná únava
* podrážděnost a výbuchy vzteku
* nespavost
* špatná nálada

Naplánujte pomalý rozjezd

„První den v práci se snažte nepřepínat a nepřehánět svou pracovní aktivitu,“ radí psycholožka Hana Kyrianová. Podle ní je potřeba se po dovolené nejprve v klidu zorientovat v úkolech a udělat si plán jejich řešení. „Nenechte se zavalit »urgentními«, ale zbytečnými požadavky,“ nabádá psycholožka.

Čekaly na vás celou dovolenou, takže den nebo dva ještě vydrží. A zkuste se aspoň občas v duchu vrátit k příjemným zážitkům. Ty vám připomene třeba vlastnoručně vylovená mušle nebo oblíbená fotka nastavená jako tapeta plochy. A těšte se. „Najděte si něco, na co se můžete těšit. Může to být nějaká akce nebo věc, prostě cokoliv,“ uzavírá psycholožka Hana Kyrianová.

10 tipů, jak přežít návrat

1. Vybalujte v klidu. Pokud je to jen trochu možné, už před dovolenou počítejte se dnem navíc, kdy zůstanete doma a budete mít klid na vybalení i na to, abyste si utřídili myšlenky a zážitky.

2. Dopřejte si pomalý rozjezd. Tělo i mozek si během dovolené zvykly na jiný režim a chvíli jim bude trvat, než se zase najedou na pracovní režim.

3. Nepanikařte. Možná vás čekají spousty restů, ale najednou je stejně všechny nezvládnete. Postupujte krok za krokem.

4. Oddělujte zrno od plev. Rozhodněte, které pracovní úkoly jsou skutečně naléhavé a které počkají. Přednost dejte jen těm skutečně podstatným.

5. Vsaďte na důkladnost. Celkově se vám vyplatí víc než rychlost, při které můžete udělat chybu.

6. Zapomeňte na supervýkony. Nejste robot a nikdo od vás (a ani vy sami od sebe) nemůže hned první den v práci chtít supervýkony. Za pár dní se zase srovnáte a začnete podávat svůj obvyklý výkon.

7. Dělejte si přestávky. Nenechte se prací natolik pohltit, že zapomenete na přestávky. Víc než jedna dlouhá vám ale prospěje několik krátkých.

8. Potěšte se vzpomínkou. Vezměte si do práce něco, co vám dovolenou připomene, např. fotku jako pozadí do počítače nebo do rámečku, mušličku na stůl apod.

9. Běžte po práci na procházku, zajděte si zaplavat nebo zajezdit na kole či bruslích. Sport vám pročistí hlavu.

10. Vsaďte na pravidelný režim a naordinujte si spánek, který vám posílí mozek.

Autor: Radka Růžičková