Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Srážka na sjezdovce se může prodražit

11. prosince 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Zimní sezóna začíná. Lyžařské areály jsou připraveny na příjezd turistů. Na některých místech už nasněžilo a lyžaři si užívají své první letošní sjezdy a pády. Pokud se i vy během letošní zimy chystáte do hor za zimními radovánkami, nezapomeňte na opatrnost, ohleduplnost a dobré pojištění. V opačném případě se vám lyžování může nepříjemně prodražit. A to v Čechách i v zahraničí.

Zraníte-li někoho na lyžích, budete platit  

Každý z nás odpovídá za následky své neopatrnosti. A ze zákona je pak povinen způsobené škody uhradit. To znamená, že pokud někoho na sjezdovce zraníte nebo mu zničíte vybavení, je zcela přirozené, že po vás bude požadovat náhradu. V těchto případech vám pomůže pojištění odpovědnosti, které si můžete zajistit samostatně nebo ho můžete mít sjednané např. v rámci pojištění domácnosti. „Průměrná částka, kterou hradíme z pojištění odpovědnosti za škody způsobené při zimních sportech, se pohybuje kolem 6 000 Kč. Pokud se však jedná o újmu na zdraví, mohou kompenzace snadno narůst do desítek či stovek tisíc korun,“ uvádí Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. A dodává: „Lidé si mnohdy neuvědomují, že pokud někoho zraní, musí mu nahradit také např. ušlý zisk za dobu, kdy zůstane v pracovní neschopnosti, a další související výdaje,“ vysvětluje Vlček.

Kolik stojí zlomenina v Alpách

Každý rok tisíce Čechů vyrážejí za stabilní sněhovou pokrývkou také do Alp. Nejčastěji do Rakouska, Itálie nebo Francie. A mnohdy zapomínají, že i na víkendové lyžařské pobyty je dobré uzavřít cestovní pojištění, které chrání před finanční zátěží v případě úrazu nebo nemoci. Často se domníváme, že jako účastníky veřejného zdravotního pojištění v ČR, nás za hranicemi ochrání takzvaný evropský průkaz. Ten sice nárokuje ošetření ve státních zařízeních většiny států Evropy, ale neřeší platby za spoluúčast, hospitalizaci, převoz do ČR, stomatologické zákroky nebo nákup předepsaných léků.

Částky za ošetření v alpských lokalitách přitom nejsou zanedbatelné, jak dokládají uvedené příklady: ošetření zlomené nohy vyjde na 40 000 Kč - 100 000 Kč (záleží na typu zlomeniny), převoz sanitkou do ČR na 50 000 Kč, cena operace kolene se pohybuje kolem 80 000 Kč - 120 000 Kč (záleží na rozsahu poškození).

Nejčastější lyžařská zranění

Statistiky dokládají, že úrazy se nevyhnou lyžařům v Krkonoších ani v Alpách, i spektrum úrazů je v obou případech podobné. „Mezi nejčastější zranění lyžařů a snowboardistů patří úrazy kloubů, zhmožděniny a zlomeniny rukou, nohou nebo klíčních kostí. Frekventované jsou také tržné rány a možná překvapí, že relativně častou zdravotní komplikací na horách bývají srdeční příhody,“ komentuje Jan Vlček ze Slavia pojišťovny, jaké úrazy na horách pojišťovna nejčastěji řeší. Mnohem závažnější než zlomeniny končetin jsou však poranění hlavy, proto je tak důležité používat při lyžování helmu. Právě v případě vážných poranění hlavy nebo páteře se náklady související s ošetřením mohou vyšplhat do statisíců. Často u nich musí asistovat horská služba, bývá přivolán vrtulník, zraněný je hospitalizován a následně je třeba řešit také transport do ČR. V podobných případech jsou účty za nezbytná ošetření opravdu vysoké a cena za odpovídající pojištění (např. Slavia pojišťovna: cestovní pojištění od 11 Kč/den, pojištění odpovědnosti od 315 Kč/rok) je v porovnání s nimi naprosto zanedbatelná.