1. Houby neodřezávejte
Houbaři se dělí na dva tábory, jedni houbu oddělí u země nožem, druzí je vydloubnout. Podle odborníků je nejlepší a pro podhoubí nejšetrnější plodnici opatrně vykroutit rukou. Na další očištění se hodí speciální nožík se štětečkem. Nakonec je potřeba vzniklý otvor zakrýt třeba mechem. Když to neuděláte, zbytek houby začne hnít, zničí podhoubí a můžete přijít o dobré naleziště.
2. Sbírejte jen známé druhy
Z lesa si odnášejte jen houby, které skutečně znáte. Nespoléhejte ani na atlas. Barvy tisku mohou být zavádějící a houby se navíc přizpůsobují prostředí, ve kterém rostou. Pokud si nejste jistí, můžete se poradit v některém z mykologických center, kde všechny druhy bezpečně určí odborníci.
3. V košíku se nezapaří
Také jedlé houby vám mohou způsobit velké zdravotní obtíže. Stačí, když je uložíte do igelitové tašky nebo sáčku a necháte je v teplém počasí při cestě domů uložené třeba v kufru auta. To je ideální příležitost, aby se bílkoviny, které plodnice obsahují, začaly kazit. Stejně rychle se v nich zároveň množí bakterie. Pro váš žaludek to není nic dobrého. V krajním případě vás po požití takových hub čeká zvracení, bolesti v břiše a průjmy.
4. Napadené plodnice vyhoďte
Ani při neúrodě se nedejte zlákat málo známými nebo nevábně vypadajícími druhy. Do košíku dávejte jen zdravé a plně vyvinuté plodnice se všemi poznávacími znaky. Přestárlé, nadměrně vlhké nebo dokonce plesnivé houby se mohou snadno stát nejedlými. Odborníci ani nedoporučují napadené kousky odkrojit. Ve zdánlivě zdravém zbytku houby se mohou skrývat nebezpečné toxiny. Jíst byste neměli ani červivé houby. Červi zanášejí do plodnic nebezpečné mikroorganizmy, které se rychle množí. Hrozí jim tak rychlejší hnití a plesnivění.
5. S GPS najdete naleziště i příště
Chybí vám orientační smysl? Tak to by se snadno mohlo stát, že mýtinu, na které jste našli pořádnou úrodu hříbků, už příště nenajdete. Pomoc je jednoduchá. Pokud máte GPS do auta nebo v telefonu, nezapomeňte je mít s sebou. Souřadnice si uložíte a příště půjdete najisto.
6. Do lesa jděte ráno
Nejlepší čas, kdy se vydat houbařit do lesa, je po ránu. Je nižší teplota, a tak plodnice ještě nejsou zapařené. Dobré je mít košík s víkem nebo klasický otevřený zakrýt šátkem. Tak vám do něj nenapadá jehličí a houby si domů přinesete čisté.
7. V chladu vydrží houby déle čerstvé
Potřebujete lesní úlovek uchovat co nejdéle čerstvý? Potom houby neperte. Velké kousky podélně rozkrojte, zkontrolujte, jestli nejsou napadené, a uložte je volně rozložené na chladném místě. Menší a na pohled nepoškozené plodnice jen očistěte. Zdravé houby by tak měly vydržet až týden.