Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tip na kulinární výlet: Do Rakouska za dobrým jídlem

Vydejte se do hlavního města Rakouska za nevšedním kulinárním zážitkem.
30. června 2013 | 06:00

Naši jižní sousedé se můžou chlubit řadou předností: krásnou přírodou, horskými velikány, bohatou historií i skvělým jídlem. Co byste řekli malému kulinárnímu výletu?

Na dort do Vídně

Vydejte se do hlavního města Rakouska za nevšedním zážitkem: nedaleko budovy zdejší opery najdete v ulici Philhalmonikerstraβe 4 hotel Sacher s vyhlášenou kavárnou, kde se můžete pohodlně usadit v sametovém křesílku a objednat si šálek pravé vídeňské kávy a k tomu kousek originálního dortu, obojí s kopečkem šlehačky.

Autorem skvělé pochoutky plné čokolády a meruňkové marmelády byl šestnáctiletý kuchtík Franz Sacher ve službách knížete Metternicha. Jeho syn pak ve Vídni založil světoznámý rodinný hotel. Dort si odtud můžete i odvézt s sebou domů v ozdobné dřevěné krabici. A ceny? Celý dort o průměru 16 centimetrů pořídíte za necelých 30 euro. Zkusíte ho upéct sami? Tady je recept:

627725:gallery:true:trueSachrův dort

Suroviny:

Na těsto:
•    6 vajec
•    150 g kvalitní hořké čokolády
•    140 g másla
•    130 g polohrubé mouky
•    200 g moučkového cukru
•    dřeň z vanilkového lusku
•    kousek másla a mouku na formu

Na ozdobu:
•    300 g meruňkové marmelády
•    2 lžíce kvalitního rumu
•    200 g hořké čokolády
•    150 g moučkového cukru
•    trochu vody
•    kousek másla

Postup:
Rozšleháme máslo s cukrem, přidáme vanilkovou dřeň a do směsi postupně zašleháme žloutky a rozpuštěnou čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh, který střídavě přidáváme s moukou do máslové směsi. Těsto nalijeme do vymazané a vyspané formy a pečeme při teplotě 170 °C zhruba 40 minut. Hotový korpus vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout. Pak ho podélně rozřízneme, namažeme marmeládou, kterou jsme svařili s alkoholem a propasírovali, přiklopíme a celý dort ještě důkladně pomažeme a necháme ztuhnout. Nakonec polijeme vyšší vrstvou čokoládové polevy (svaříme vodu s cukrem, přidáme kousky čokolády a necháme rozpustit, na závěr vložíme oříšek másla). Krájíme nožem namočeným v horké vodě a rychle osušeným, aby nepraskala poleva. Servírujeme s kopečkem neslazené šlehačky.

Příprava: 140 minut   Počet kousků: 8

Vídeňský řízek
Autor: Shutterstock.com
Hlavní město ovšem nabízí takřka na každém kroku nepřeberné množství dalších lahůdek. Známý je například tenký, dozlatova usmažený vídeňský řízek přes celý talíř. Dobrota původem z italského Milána uvnitř skrývá křehký plátek telecího masa. Podává se s vyhlášeným bramborovým salátem. Ten vás překvapí svou rafinovanou chutí i jednoduchou přípravou. Do vařených brambor stačí přidat kyselou okurku, sladkokyselou zálivku s olejem a pažitku. Možná byste si ale dali vyhlášenou lahůdku z hovězího – Tafelspitz, jeho historie sahá až do 17. století. Ochutnáte?

Hovězí špička (Tafelspitz)

Suroviny:

•    1kg hovězí květové špičky (zadní hovězí)
•    2 cibule
•    3 lžíce másla
•    400 g kořenové zeleniny
•    kousek póru
•    2 morkové kosti
•    voda
•    lžička nového koření
•    lžička celého pepře
•    5 bobkových listů
•    svazek čerstvých bylinek
•    sůl

Postup:
Maso a morkové kosti omyjeme. Kosti vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou a povaříme, pak přidáme maso, půlky cibule osmažené na másle, větší kousky zeleniny, koření, sůl a necháme vařit na mírného ohni 2 až 3 hodiny doměkka. Pravidelně sbíráme pěnu a doléváme vodu. Hotové maso nakrájíme na silnější plátky, podáváme s vývarem, kousky zeleniny, bylinkami a brambory nebo chlebem. Přidat můžeme i nastrouhaný křen.

Doba přípravy: 160 minut     Počet porcí: 5

Špecle
Autor: Shutterstock.com
Tyrolské speciality

Vydejte se do Tyrolska! Na západě Rakouska v hlavním městě Innsbruck vám kromě skvělých klobásek a sýrů vám nabídnou nefalšované tyrolské knedlíky se špekem a zelí, anebo si můžete pochutnat na drobných moučných špeclích. Servírují se k omáčkám nebo guláši, ale chutnají výborně i se sýrem a smetanou. Vyzkoušejte náš rychlý recept.

Špecle (Spätzle)

Suroviny:

•    250 g polohrubé mouky
•    2 vejce
•    trochu mléka
•    voda
•    muškátový květ
•    sůl a pepř
•    máslo

Postup:
Mouku smícháme s vejci, troškou mléka, solí a muškátovým květem tak, aby vzniklo hustší těsto. Hmotu protlačíme přes cedník s většími dírkami do vařící osolené vody a uvaříme. Až kousky vyplavou na hladinu, scedíme je, necháme okapat a promastíme máslem. Dobře chutnají například s osmaženou cibulkou, strouhaným sýrem, smetanou a zelenými bylinkami.

Doba přípravy: 15 minut     Počet porcí: 4

Mozartovy koule, které jsou ze tří vrstev, se dodnes vyrábějí ručně
Autor: ČTK
Sladkosti s historií

A na závěr by to možná chtělo malou sladkou tečku. Najdete ji buď v hornorakouském městě Linec v podobě máslového lineckého koláče s pikantním džemem ozdobeném tradiční mřížkou, anebo se zastavte v Salcburku kousek od německých hranic na pravé Mozartovy koule. Vymyslel je zdejší cukrář Paul Fűrst v roce 1890 a stejnojmenný podnik je tam dodnes ručně vyrábí. Pod vrstvou kvalitní čokolády najdete pistáciový marcipán a nugát. Ročně odtud putuje do celého světa zhruba 1,4 milionu koulí. Vy si je můžete koupit buď ve městě ve čtyřech obchodech, nebo nechat poslat poštou.

Autor: ot
Video se připravuje ...