Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Angelika a její muži: Rozvody, alkohol a znásilnění

4. února 2010 | 14:54

Životní příběh francouzské herečky Michele Mercier (71) by vydal na slušný námět pro hollywoodské scénáře. Okusila lásku a vášeň, ale i nenávist a osudové rány. Rozvody, podvody, alkohol a znásilnění!  To vše potkalo představitelku slavné Angeliky, která poprvé přijela do Česka a Blesk.cz poskytla exkluzivní rozhovor.

Na stříbrném plátně znázorňovala silné ženy. Obletované, hýčkané. Ty, které vždy získaly vše, co chtěly - šťastný konec. Její hrdinky ji ale nenaučily, jak si udržet lásku. Vztahy, do kterých vždy investovala vše, ji na konec o vše i připravily.

Hereččinou nejslavnější rolí byla Angelika, která se právě v Praze uvádí jako muzikál. Producent ji na ni chce pozvat.
Autor: profimedia.cz

Exkluzivní rozhovor s Angelikou čtěte zde>>


První manžel André Smagghe – alkoholik a násilník

Přelom padesátých a šedesátých let: Svatba Michèle s André Smaghem. První hereččin manžel, neúspěšný režisér André Smaghe absolutně neunesl náhlou slávu své mladé ženy a skončil jako alkoholik. Bývalý manžel s násilnickými sklony pak krásce dělal potíže ještě pár let po rozvodu, který hvězdu přišel na slušné peníze.
Autor: archiv

V roce 1959, ve svých dvaceti letech, Michele potkala svou první osudovou lásku při natáčení filmu Le Notti di Lucrezia Borgi. Byl to asistent režiséra André Smagghe. Navázali spolu dvouletý vztah, který v roce 1961 zpečetili sňatkem. Krátce však začaly vznikat první problémy.


André trpěl neurózou a úspěchy své ženy ze žárlivosti oplácel výbuchy hněvu a násilí. Všechny své výčitky pak zapíjel alkoholem. Často proto odcházel do léčeben, kde byl vždy krátkou dobu léčen. Nic se však nevyřešilo. Tehdy byla Michele na vrcholu své kariéry, zářila v roli Angeliky.

Do jejich manželství zasáhl také pokus o znásilnění. Když Michele natáčela v roce 1963 film s Vittorio Gassmanem, snažil se ji herec znásilnit. Dokonce dvakrát. Herečka se však pokaždé ubránila. 

Když se nakonec Mercier, zklamaná nešťastným manželstvím, rozhodla svého muže opustit, narazila. Podle zákona nemohla být rozvedena s někým, kdo je hospitalizován. To André využil jako nástroj k vydírání. Nakonec, po dlouhém snažení, se Michele podařilo z nešťastného svazku uniknout. Andrého však musela k podepsání rozvodu podplatit velmi vysokou sumou peněz. Jejich manželství oficiálně skončilo v roce 1965.

Druhý manžel Claude Bourillot – rozhazovačný podvodník

Sedmdesátá léta: Michèle a její druhý manžel automobilový závodní Claude Bourillot. Manželství skončilo krachem a Bourillot opouští Angeliku i s jejími penězi.
Autor: Archiv

Se svým druhým manželem, politikem a bývalým automobilovým závodníkem, se Michele seznámila už během natáčení Angeliky. Vdala se za něj pět let po svém rozvodu, v roce 1970. Ač se ze začátku zdálo, že tento svazek opravdu vydrží, vše se změnilo, když se pár rozhodl hledat slávu a kariéru v Hollywoodu.

Michele, tehdy finančně zabezpečená díky své životní roli, v městě snů žádnou roli nedostala. Chtěla odejít. Za to Claude, který utrácel její peníze plnými hrstmi si Hollywood zamiloval. Zbožňoval flámování, vodil si do jejich společného domu  milenky. Lákalo ho vše, jen ne jeho žena.

Krátce na to Michele pochopila, že i tento svazek bude muset být rozvázán. Vrátila se zpátky do Paříže a vypsala žádost o rozvod. Po neúspěchu v Hollywoodu i krachu manželství přišla o miliony dollarů a jedenáct společných let života s Claudem.

Snoubenec Adrien Jancou – odděleni tragickou smrtí

Přelom sedmdesátých a osmdesátých let: Michèle se svou láskou Adrienem Jancou. Po dvou nevydařených manželství potkala mladého obchodníka se dvěma dětmi. Bezdětná herečka se ráda vzdala už téměř neexistující kariéry a zůstala v domácnosti. Po dvou letech a krátce před svatbou Adrien Jancou zemřel na rakovinu.
Autor: archiv

Ovdovělého obchodníka Jancou potkala krásná herečka při své návštěvě Švýcarska v Ženevě. Byl o osm let mladší a z minulého manželství vychovával dva malé syny.

Pro něj se filmová modla vzdala všeho. Životu pařížské smetánky, večírků. Své herecké kariéry. Dva a půl roku s ním prožívala nádherný vztah. Žili společně jako rodina. Michele se starala o malé chlapce. Idyla.

Tragický zlom přišel ve chvíli, kdy doktoři našli u Adriena mozkový nádor. Bohužel mylně se domnívali, že ozařování jeho stav zlepšilo. Že je vyléčen.

Celé měsíce Michele pečovala o svého partnera. Každý den sedávala u jeho lože. Ke konci ani neopouštěla jeho pokoj. Nakonec Adrien krátce před svatbou rakovině podlehl.

Snoubenec princ Nicola Bocompagni Ludovisi – miloval jen Angeliku

Osmdesátá léta: Michèle a její italský princ Nicola Bocompagni-Ludovisi.Do zoufalé sbírky přibyl ještě italský princ Nicola Bocompagni-Ludovisi. Trvalo to dva roky společného života v Římě, než pochopila, že je zamilovaný víc do Angeliky, než do své starší, leč stále krásné partnerky a vrátila se do Cannes.
Autor: Archiv

Po nešťastném konci posledního vztahu se zdevastovaná herečka přestěhovala do Itálie. Byla na mizině. V té době ji přátelé seznámili se zámožným princem Nicolou Bocompagni –Ludovisi.

Ten se do stárnoucí krásky zamiloval. Společně po dva roky bydleli v římském paláci. Jejich sňatek však nedošel naplnění. Papežští rádcové odmítli dát Mercier požehnání manželskému svazku s potomkem Stolice svatého Petra.

Dvojice přesto mohla žít nadále ve spokojeném partnerství. Postupem času však Michele došlo, že její snoubenec nemiluje ji, ale její prokletý filmový předobraz – Angeliku. Zhrzená proto Nicolu opustila přestěhovala se zpátky do Francie.