Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Natáčení Angeliky: Dvanáct věcí, které jste nevěděli!

4. února 2010 | 15:42

Polulární ságu Angelika, která se dočkala pěti pokračování, zná snad každý. Někteří dokáží odcitovat i slavné repliky z filmu. Víte ale také, jaké historky a skandály natáčení provázely? Že slavná Angelika mohla mít tvář Joffreyho opravdové ženy? Že existují dosud nepoužité záběry? Nebo, že Michèle Mercier byla na place nezvladatelná?

1. V první knize je Angelice sedmnáct a hraběti de Peyrac třicet let. Při natáčení prvního filmu však bylo Michèle Mercier dvacet pět a Robertovi Hosseinovi třicet sedm let.

2. Michèle Mercier si pro roli Angeliky musela odbarvit své černé vlasy na blond.

Angelika v roce 1974, její kariéra herečky pomalu končila.
Autor: Archiv

3. Režisér Bernard Borderie chtěl, aby Angeliku hrála Brigitte Bardot, která ovšem nabídku odmítla. Místo sebe ale doporučila Michéle Mercier. O roli se také ucházely např. Catherine Deneuve, Jane Fonda i manželka hlavního hrdiny Joffreho de Peyraca.

4. Angelika by měla další 6.díl. Jenže podle režiséra Bernard Borderie se s Michéle nedalo spolupracovat. Natáčení dalšího dílu zrušili.

MichelleMercier byla považována za sex symbol 60. let
Autor: ARCHIV

5. Michéle kvůli jejímu chování chtěli v třetím díle přeobsadit, jenže sledovanost byla tak velká a Michéle tak oblíbená, že se přeobsazení nekonalo.

6. Králova zahrada zachycená ve filmu Angelika a sultán (1968) se nachází v Tunisku.

7. Mezi Robertem a Michèle je ve skutečnosti téměř stejný věkový rozdíl jako mezi Joffreyem a Angelikou. Robert je ve skutečnosti o 12 let starší a ve filmu jsou od sebe 13 let.

Mezi Robertem a Michèle je ve skutečnosti téměř stejný věkový rozdíl jako mezi Joffreyem a Angelikou. Robert je ve skutečnosti o 12 let starší a ve filmu jsou od sebe 13 let.
Autor: ARCHIV

8. Premiéra Angeliky markýzy andělů se konala v prosinci 1964 v kabaretu Moulin Rouge na Montmartru v Paříži.

9. První díl Angelika, Markýza Andělů a druhý díl Báječná Angelika se z ekonomických důvodů natáčely současně a měly společné dekorace.

10. Čtvrtý díl Nezkrotná Angelika a pátý díl Angelika a sultán jsou vlastně rozpůlený jeden film, byl by jinak příliš dlouhý.

Slavná svlékací scéna z harému v epizodě: Nezkortná Angelika.
Autor: Archiv

11. V roce 1967 se původně jmenovaly filmy Nezkrotná Angelika a Angelika a sultán jako Angelika a sultán a Angelika a ďáblovy peníze.

12. Existuje několik neznámých scén z filmů. Z nich pouze jedna známá fotografie, kde na lodi vidíme Peyraka z profilu a Angeliku, jak drží dalekohled v ruce.

Autor: Adéla Pěničková