Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kevin Spacey: Jsem trochu arogantní, říká charizmatický herec

Americký herec si své role pečlivě vybírá
7. října 2015 | 06:00

Neuvěřitelný herecký talent, decentní a inteligentní vystupování a obrovský mužský šarm z něj dělají jednoho z nejoblíbenějších herců současnosti. Stejně tak, jak je talentovaný, je i tajemný, co se týká soukromí. Věří, že čím méně divák ví o jeho životě, tím spíš mu na plátně uvěří ztvárnění konkrétních rolí.

Před dvěma lety se po hlavě vrhnul do nového projektu, ke kterému se posměváčci stavěli s neskrývaným despektem. Dnes seriál House of Cards z prostředí amerického Kongresu a Bílého domu láme rekordy sledovanosti a těší se přízni fanoušků po celém světě. Prvotní rozpaky, které byly zapříčiněny naprosto revolučním pojetím šíření seriálu na streamovacích médiích pro předplatitele společnosti Netflix, se totálně rozplynuly. Diváci doufají, že ani čtvrtá série o životě politika Franka Underwooda, která se právě natáčí, nebude poslední. A Kevinovi se v politickém prostředí zřejmě líbí, protože na tento rok se chystá premiéra filmu Elvis a Nixon, ve kterém se opět ujme role amerického prezidenta.

Jste ambiciózní?

Byl jsem velmi ambiciózní na začátku své kariéry. Pak jsem dosáhl většiny toho, co jsem chtěl, a přišla chvíle udělat se svým životem něco dalšího. Tak jsem se přestěhoval do Londýna a stanovil si nové cíle s divadlem Old Vic. Byla to jedna z nejlepších zkušeností mého života.

A co arogance, máte k ní sklony?

Sám sebe bych tak necharakterizoval, ale když se nad tím zamyslím, tak jistá míra arogance ve mně je. Vychází z vědomí, čeho jsem schopný, a z vysokých nároků, které kladu na ostatní v pracovním procesu. Pokud v sobě nemáte tento druh arogance, těžko v čemkoli uspějete.

Postava Francise Underwooda v seriálu House of Cards je velice pozoruhodná. Vystihnout Frankův charakter muselo být výzva. Inspiroval jste se při ztvárnění role někým konkrétním?

Vůbec ne. Michael Dobbs, autor knižní předlohy, vytvořil docela zajímavou postavu Francise Urquharta, jak se původně jmenoval, která je přímo ďábelská. Michael se netají tím, že předlohou mu byly kontroverzní pověst a vláda anglického krále Richarda III. Z toho jsem vycházel a pak už jsem se to jen snažil přetvořit v realistickou aktuální podívanou.

Udělalo vám radost, že sám prezident Obama má seriál House of Cards v oblibě?

Jedna z věcí, které má pan prezident na našem seriálu rád, je, že Underwood může opravdu ovlivnit chod věcí. Washington a americká legislativa byly dlouhou dobu dysfunkční. Od chvíle, kdy Obama vstoupil do úřadu, se politické prostředí stalo mnohem pragmatičtějším a konečně funkčním. Kongres svádí bitvu s prezidentem od nepaměti, ale nyní vždy nakonec najdou cestu a způsob, jak se dohodnout. 

Celý rozhovor a další zajímavé texty najdete v aktuálním čísle časopisu OK! Magazine, které je právě na stáncích a v trafikách.

...
Autor: Benedikt Renč

Autor: Božena Vařilová, The Interview Feed
Video se připravuje ...